Światowy system żywnościowy szybko się rozwija przechodząc z fazy rozwiązywania problemów gospodarczych i społecznych kosztem środowiska, w kierunku jednoczesnego rozwiązywania problemów gospodarczych i środowiskowych. Te zmiany ułatwia coraz bardziej powszechne wykorzystywanie danych i technologii cyfrowej. Zmieniają się systemy produkcji, na które większy wpływ mają odczuwalne ograniczenia środowiskowe. Obawy o bezpieczeństwo żywieniowe przybierają charakter geograficzny. W krajach iberyjskich górę biorą obawy o pozostałość pestycydów w żywności, a w krajach Europy Środkowej troszczymy się najbardziej o zawartość antybiotyków i hormonów w mięsie.
Zmieniają się gusty, a produkcja musi nadążać
Mamy do czynienia ze zmianami gustów konsumentów, spożywamy więcej produktów naturalnych, ale jednocześnie produktów gotowych do bezpośredniego spożycia. Coraz większą wagę przywiązujemy do informacji skąd pochodzi produkt. Młodsze pokolenia coraz chętniej rezygnują ze spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego chociaż rozmiary wegetarianizmu przybierają różne wartości, w zależności od kraju pochodzenia. Ogranicza...
