StoryEditor

W PDO kukurydzy ciągły ruch

Ostatnie lata odznaczały się bardzo zmienną pogodą, wywołującą stres u kukurydzy, co odbiło się na jej plonach. Jednym z wyzwań dla współczesnej hodowli roślin jest uzyskanie odmian wysoko, a przede wszystkim stabilnie plonujących w różnych warunkach uprawowych. Testem dla odmian są m.in. doświadczenia PDO. Sprawdź, jak wypadły odmiany!
29.01.2021., 18:01h

Żadna odmiana nie ma cech wyłącznie pozytywnych. Nie należy się spodziewać wybitnie wczesnego dojrzewania u odmian najbardziej plennych i odwrotnie – odmiany bardzo wczesne rzadko przekraczają średni poziom plonowania. Odmiany wczesne w większym stopniu są też narażone na fuzaryjne choroby łodyg. Przy zakupie odmiany warto wziąć pod uwagę wyniki doświadczeń prowadzonych w ramach porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego (PDO). Dają one odpowiedzi na pytania, dotyczące przede wszystkim plonowania. Odmiany sprawdzone i zarejestrowane w naszych warunkach klimatycznych dają większą gwarancję powodzenia uprawy niż pochodzące ze Wspólnotowego katalogu odmian (CCA), wyhodowane w innych warunkach środowiskowych.


Doświadczenia w całym kraju

W roku 2020 we współpracy z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy założono w 30 lokalizacjach doświadczenia z 51 odmianami ziarnowymi. Grupę wczesną stanowiły 22 doświadczenia (badanych było 16 odmian z Krajowego rejestru i 5 ze Wspólnotowego katalogu), średnio wczesną 23 doświadczenia (17 odmian z KR i 4 z CCA), a średnio późną – 20 lokalizacji (6 odmian z KR i 3 z CCA). W przypadku doświadczeń z kukurydzą na kiszonkę założono po 22 takie doświadczenia w każdej z grup wczesności z 25 odmianami kiszonkowymi. Liczba odmian w poszczególnych grupach wczesności to: 5 odmian badanych w grupie wczesnej (wszystkie z Krajowego rejestru), 11 odmian w grupie średnio wczesnej (6 odmian z KR i 5 z CCA) oraz 9 odmian w średnio późnej (7 odmian z KR i 2 z CCA). 

Kiszonkowa ponad 700 dt/ha

Plonowanie odmian kiszonkowych w 2020 roku było lepsze niż w roku poprzednim. W doświadczeniach na kiszonkę plon ogólny świeżej masy w grupie wczesnej wyniósł 626 dt/ha i był o 144 dt/ha większy od plonów z roku 2019, a plon ogólny suchej masy w tej grupie wyniósł 202 dt/ha (wyższy od 2019 r. o 35 dt/ha). Plon ogólny świeżej masy w grupie średnio wczesnej wyniósł 644 dt/ha (o 122 dt/ha wyższy w porównaniu z 2019 r.), a plon ogólny s.m. był wyższy od 2019 r. o 27 dt/ha i wyniósł 207 dt/ha. Grupa późna osiągnęła plon świeżej masy na poziomie 725 dt/ha (wyższy od ubiegłego roku o 193 dt/ha), a plon suchej masy 232 dt/ha (wyższy o 52 dt/ha). W związku z przebiegiem pogody, średnia zwartość suchej masy wyniosła: 32,5% dla grupy wczesnej, 32,4% średnio wczesnej i 32,2% w grupie średnio późnej.

Ziarnówki lepiej niż w zeszłym roku

Tegoroczne plony kukurydzy ziarnowej były wyższe niż w 2019 r., porównywalne z rokiem 2018. Średni plon ziarna w grupie wczesnej wyniósł 115,6 dt/ha i był o 8,7 dt/ha wyższy niż w roku ubiegłym. Wilgotność ziarna wyniosła 29,7%. Plon ziarna w grupie średnio wczesnej – 121,4 dt/ha (wyższy od 2019 r. o 10,7 dt/ha) przy średniej wilgotności w czasie zbioru wynoszącej 30%. Średni plon ziarna odmian średnio późnych wyniósł 127,8 dt/ha przy wilgotności 32,1%. Plony w tej grupie były wyższe od roku poprzedniego o 16,1 dt/ha.

Wyniki plonowania odmian kukurydzy kiszonkowej i ziarnowej w doświadczeniach PDO znajdziesz w najnowszym numerze top agrar (2/2021) od str. 114.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 00:22