StoryEditor

Drewniana konstrukcja nowoczesnej obory

Jak połączyć lekkie, drewniane konstrukcje z nowoczesnymi systemami zadawania pasz i doju? Przeczytaj w najnowszym, styczniowym wydaniu „top bydło“.
18.12.2020., 16:12h
Rozwój ich gospodarstwa zapoczątkowała decyzja o budowie nowatorskiej jak na tamte czasy, lekkiej obory wówczas na 70 krów. Był 2000 r. i drewniana konstrukcja podpatrzona na Zachodzie, gdzie klimat jest nieco łagodniejszy, wywołała niemałe zdziwienie wśród okolicznych rolników z regionu.

Dzięki inwestycji, przejęte po rodzicach w 1998 roku gospodarstwo w woj. opolskim, Waldemar Kierstein wraz ze swoją partnerką Michaelą Sacher – bo o nich mowa – zmienili w prężną fabrykę mleka ze stadem 160 krów, gdzie fizyczną pracę w dużej mierze zastąpiły maszyny. Jeszcze ok. 3 lata temu wszystkie krowy były dojone na hali udojowej (rybia ość 2 × 6 SwingOver), ale coraz więcej zwierząt oraz ich rosnąca wydajność, a także trudności ze znalezieniem pracowników najemnych, skłoniły hodowców do modernizacji obiektu.

– W naszym regionie bardzo trudno znaleźć pracowników. Wszyscy szukają pracy raczej na Zachodzie – uzasadnia Waldemar Kierstein, który z Niemiec przywiózł wiele inspirujących pomysłów. Oprócz konstrukcji obory, cały czas miał w głowie także poprawę efektywności poprzez większe zmechanizowanie gospodarstwa. Postawił na drewnianą konstrukcję obory, której funkcjonalność potem postanowił przenieść na  – wybudowany pod koniec 2020 roku – jałownik. W obrębie tych budynków – bohater naszego reportażu – sprytnie osadził nowoczesne systemu doju oraz zadawania pasz.

Dlaczego hodowcy zdecydowali się na drewnianą konstrukcję, w jaki sposób jeden robot zadaje paszę jałówkom i krowom, co i w jaki sposób udało się zmodernizować w oborze i jak przełożyło się to na wyniki? Zamów prenumeratę i przeczytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.

mj/Fot. Sierszeńska


Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 23:01