StoryEditor

Przekazanie gospodarstwa bez zwrotu VAT

Czy jest możliwe przekazanie gospodarstwa bez zwrotu VAT – pytają nasi Czytelnicy?
25.03.2017., 22:03h

Pytanie: Syn upiera się, że chce być rolnikiem ryczałtowym, a ja VAT-owcem, który wybudował nową oborę, z której odzyskałem VAT. Czy jest możliwe przekazanie gospodarstwa bez zwrotu VAT?

Zdaniem Romana Włodarza, naszego eksperta i zarazem prezesa Śląskiej Izby Rolniczej, punkt widzenia następcy jest prawidłowy, jednak nie ma tutaj możliwości przejęcia gospodarstwa bez konieczności korekty VAT. Możliwość wyłączenia spod VAT przekazania gospodarstwa określony w art. 6.2 ustawy o VAT jest obwarowany obowiązkiem natychmiastowego uzyskania przez przejmującego statusu czynnego podatnika VAT.

Jeśli przejmujący gospodarstwo będzie rolnikiem ryczałtowym (status „zwolniony”), to towary zakupione z odliczeniem VAT przestaną służyć sprzedaży opodatkowanej. W takiej sytuacji należy sporządzić korektę VAT na dzień przekazania gospodarstwa i odprowadzić VAT zgodnie z art. 91. Prawny obowiązek zapłaty korekty spoczywa na nabywcy gospodarstwa. 

Tematyka VAT w każdym wydaniu kwartalnika top agroszef premium KLIKNIJ TUTAJ.
Nasze seminarium on-line poświęcone VAT kliknij TUTAJ.

Opr. pł
Fot. Sierszeńska

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2026 20:42