StoryEditor

Ciasto szpinakowe leśny mech

Zielone ciasto szpinakowe, pyszne i zdrowe. Z dodatkiem masy mascarpone to niebo w gębie. Sprawdź, jak zrobić nietuzinkowy tort ze szpinaku z owocami.
20.04.2019., 11:04h
Ciasto szpinakowe wydaje się zdecydowanie bardziej zakręconym pomysłem niż ciasto marchewkowe. Warto się jednak porwać na ten przepis, bo nie tylko smakuje zaskakująco dobrze, ale też rewelacyjnie wygląda. Zielony tort jest wilgotny, właśnie dzięki dodatkowi liści szpinaku, choć ich smak jest ledwo wyczuwalny.

Nie bez znaczenia pozostaje, że ciasto szpinakowe możesz zakwalifikować do zdrowszych słodyczy- zawiera żelazo. Jego wartość podnoszą też świeże owoce. Zatem jeśli chcesz zrobić ciasto inne niż wszystkie i zaskoczyć swoich gości, spróbuj z tym przepisem. Gwarantuję, że powtórzysz go wielokrotnie, gdyż znajdzie spore grono wielbicieli wśród małych i dużych łasuchów.

Czego potrzebujesz?


Składniki:

  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • 3 duże jajka,
  • 3/4 drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 250 ml śmietany kremówki 36%,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • mały owoc granatu,
  • 100 g borówek.

Przygotowanie:

Szpinak odmroź i delikatnie odsącz z nadmiaru wody. Liście rozbij blenderem na masę - jeśli szpinak będzie zbyt suchy zabieg się nie uda.
Jaja i cukier ubij na najwyższych obrotach na gładką puszystą pianę. Stopniowo dodawaj olej rzepakowy powoli miksując. Do miski dorzuć papkę szpinakową, 2 łyżki soku z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszaj do połączenia.
Do szpinakowo-jajecznej masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Surowe ciasto będzie dość gęste.
Papkę wylej na tortownicę o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170C przez około 50 minut do suchego patyczka.
W trakcie pieczenia jest czas na przygotowanie kremu, czyli połączenie zimnej śmietany i mascarpone oraz cukru pudru i łyżki soku cytrynowego na gęsty krem.
Ciasto wyrośnie w stożek. Ostudzony szpinakowy placek przeciąć, tak by większa część została na spodzie. Na spód wyłożyć cały krem. Z środka górnej części placka wydobyć łyżeczką zieloną część ciasta.
Powstałą szpinakową kruszonką obsypać obficie krem. Tort przyozdobić pestkami granatu oraz borówkami.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 16:21