StoryEditor

Faszerowane jaja w 3 kolorach - przepis

Jajko gra pierwsze skrzypce podczas świąt wielkanocnych. Dziś proponuję Wam przepis na zielony, żółty i pomarańczowy farsz do jaj, idealne na świąteczny stół.
10.04.2019., 11:04h
Jaja faszerowane to proste, ale też bardzo efektowne i smaczne danie lub przekąska. Podczas rodzinnych spotkań zazwyczaj znikają w pierwszej kolejności z zastawionego stołu. Podczas  Wielkanocy mamy okazję, by przyłożyć się do podania gotowanych jaj w bardziej świątecznej odsłonie.  Jako może być nie tylko w majonezie.

Polecam Wam żółty farsz wędzonego łososia, czerwony farsz paprykowo-pomidorowy oraz bardzo zdrowy zielony farsz z awokado.

Wybierając jaja do przygotowania jaj faszerowanych wybierzmy te duże typu L. Oczywiście najlepsze są te własne lub wiejskie. Jeśli muszą już być ze sklepu unikajmy jej z chowu fermowego, klatkowego. Sposób chowu ma niebagatelny wpływ na smak gotowanego jaja.

Czego potrzebujesz?
  • 15 jaj,
  • sól,
  • pieprz.

Farsz żółty:
  • 70 g wędzonego łososia,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka chrzanu
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Farsz czerwony:
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 2 łyżki twarogu,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta chili.

Farsz zielony:
  • średnie awokado,
  • 2 łyżki twarogu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka siekanego szczypiorku,
  • łyżka siekanego koperku.

Jak to zrobić?
15 jaj ugotuj na twardo i ostudź.
Przetnij je na połówki i delikatnie wydrąż żółtka. Żółtka podzieli na 3 części i rozetrzyj na gładką masą.
Farsz żółty: do masy z żółtek dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę chrzanu i łyżeczkę soku z cytryny. 70 g łososia i 1/3 pęczka szczypiorku drobno poszatkuj i dodaj do żółtek delikatnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Farsz czerwony: do roztartych żółtek dodaj 2 łyżki twarogu i łyżkę koncentratu pomidorowego. 1/3 papryki drobno poszatkuj i połącz z masą. Dopraw solą, pieprzem oraz chili w proszku.
Farsz zielony: do żółtek dodaj 2 łyżki twarogu, 2 łyżki soku z cytryny, po łyżce siekanego szczypiorku i koperku. Awokado pozbaw pestki i rozduś widelcem na miazgę. Masę jajeczną połącz z awokado. Jeśli powstała pasta nie ma zdecydowanego koloru możesz go poprawić dodając 2 łyżki (lub jeden brykiet) mrożonego, zblendowanego szpinaku. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 05:27