StoryEditor

Na świątecznym stole – łosoś z kruszonką prowansalską

Łosoś, grzyby i posmak prowansalskich przypraw to przepis na wykwintne danie wigilijne. Zaskocz domowników niepowtarzalnym połączeniem smaków. Jutro poznasz przepis na niezwykły deser makowy.
19.12.2017., 14:12h

Składniki na 4 osoby:

  • 800 g filetu z łososia,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 250 g bułki tartej,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 bataty lub purée z ziemniaków,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 4–8 sztuk borowików lub podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • masło do smażenia.

Sposób wykonania

Kruszonka:
Do bułki tartej dodajemy posiekane 3 ząbki czosnku, bazylię i pietruszkę oraz szczyptę soli. Dodajemy oliwę z oliwek do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Bataty:
Bataty obieramy. Kroimy w grubą kostkę, dodajemy pozostałe 2 ząbki posiekanego czosnku oraz tymianek i polewamy oliwą z oliwek. Pomieszane składniki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut, aż bataty będą miękkie. Alternatywą dla batatów może być klasyczne purée ziemniaczane.

Łosoś:
Porcjujemy łososia na 4 części, przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy z każdej strony. Kawałki łososia rozkładamy na blachę, posypujemy kruszonką. Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C.

Grzyby:
Grzyby kroimy w kostkę. Jeśli używamy suszonych grzybów, musimy je wcześniej namoczyć, żeby były miękkie. Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle, następnie dodajemy grzyby. Całość smażymy jeszcze przez 5 minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Opr. Agata Dobak
Dania przyrządzono w Restauracji Hotelu Maraton w Szamotułach

Po przepis na przystawkę ze śledzia sięgnij do grudniowego "top agrar Polska"


Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. maj 2024 00:57