StoryEditor

Wielkanocne przepisy - mazurek cytrynowy

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne i czas pomyśleć o przygotowaniu potraw - także tych słodkich. Oto przepis na mazurek cytrynowy!
25.03.2018., 10:03h
Składniki na kruche ciasto:
250 g masła,
450 g mąki,
100 g cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 żółtka.

Sposób wykonania:
Składniki zagnieść razem. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wycinać pożądane kształty: prostokąt, koło, jajo. Na kształtach zrobić ranty z ciasta. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C. Składniki na 3 kształty.

Składniki na masę i pomadę:
1 cytryna,
1 białko,
1 szklanka cukru,
skórka otarta z cytryny,
2/3 szklanki cukru pudru na polewę.

Sposób wykonania:
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić w plastry i podgrzewać w garnku. Dodać cukier i dalej podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Uzyskamy gęstą masę, którą należy trochę ostudzić przed nałożeniem na spód. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier puder i startą skórkę z cytryny wymieszać z sokiem z cytryny, dodać pianę i odrobinę gorącej wody. Całość wymieszać. Gdy pomada zacznie gęstnieć, wykładać ją na spód pokryty wcześniej masą cytrynową. Mazurek udekorować bakaliami i plastrami cytryny.

Przepis przygotowała Kinga Machaj

Opr. Agata Dobak


Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 20:00