Światowa cena mleka we wrześniu wyniosła 40,1 euro/100 kg mleka stałego, skorygowanego w oparciu na cenach surowców oceanicznych, co stanowiło spadek o –1,2% w porównaniu z poprzednim miesiącem. To piąty miesiąc z rzędu, w którym ceny mleka spadają, co spowodowało, że światowa cena mleka osiągnęła poziom z grudnia 2024 r. Pokazuje to obecną nierównowagę na rynku, z nadpodażą po jednej stronie i stałym popytem.
Największy spadek cen był związany z surowcami mlecznymi (masło i pełne mleko w proszku). Obecna podaż tłuszczu maślanego jest silna, co jest przeciwieństwem sytuacji z początku roku. Masło skorygowało ceny, powracając do poziomu z przełomu grudnia 2024 r.–stycznia 2025 r. Główny gracz – USA, również zmienił swoją pozycję, stając się eksporterem masła, a nie jak wcześniej importerem, co spowodowało zakłócenia na rynku. Mleko w proszku także odnotowało spadek, co jest związane ze wzrostem sezonowej produkcji mleka w Oceanii. Ser wykazał się większą stabilnością w październiku, ale już pod koniec miesiąca wykazuje spadek.
Wraz z tymi zmianami na rynku światowym, ceny są przenoszone również na poziom gospodarstw, przy czym ceny mleka spot (sprzedawanego w transakcjach natychmiastowych) reagują jako pierwsze. Oczekuje się, że w nadchodzących miesiącach ta silna presja na ceny mleka w gospodarstwach utrzyma się.

