
W obrębie UE Hiszpania jest obecnie największym producentem trzody. W 2024 roku wyprodukowała 24% całej wieprzowiny w Europie.
Jak wygląda ewolucja modelu biznesowego w Hiszpanii? W 2010 r. 55% świń produkowano w modelu integracyjnym.
– Od tego czasu sytuacja się zmieniała i obecnie ponad 75% świń produkowanych w Hiszpanii pochodzi z systemu integracyjnego – mówi Miguel Angel Higuera, prezes Anprogapor – Hiszpańskiego Stowarzyszenia Producentów Świń.
Aż 85% hiszpańskiej produkcji pochodzi z firm, które kontrolują wszystko aż do przemysłu mięsnego: mają własne pole, paszę, produkcję prosiąt, zakłady przetwórcze oraz eksport. W jednej firmie znajdują się wszystkie etapy produkcji. I ta liczba cały czas rośnie. Nadal jednak 39% producentów zajmuje się tylko hodowlą zwierząt, najczęściej w ramach integracji, 11% to rolnicy indywidualni.
Spółdzielnie produkcyjne utrzymują się na stałym poziomie — około 15%. Natomiast duży spadek zanotowano wśród tzw. rolników indywidualnych, czyli tych, którzy nie mają ża...