StoryEditor

Antybiotyki w produkcji świń – jak realnie wygląda ich zużycie?

Od kilku już lat docierają do nas niepokojące dane o tym, że w produkcji zwierzęcej zużywamy dużo antybiotyków. To w sposób oczywisty negatywnie wpływa na wizerunek branży. O tym, jak faktycznie wygląda zużycie środków przeciwdrobnoustrojowych rozmawialiśmy podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie z dr Pauliną Abramowicz-Pindor z firmy AdiFeed.

22.06.2025., 09:00h

– Dane o zużyciu antybiotyków są niepokojące co roku, natomiast obecnie trudno jest oszacować, jak to dokładnie wygląda w Polsce, ponieważ raportowanie było niekompletne – uważa dr Abramowicz-Pindor. Jej zdaniem w całej Europie, od 2023 roku dane powinny być dostępne z podziałem na sektory i powinniśmy móc powiedzieć na podstawie tego raportu czy więcej tych antybiotyków jest zużywany w hodowli zwierząt towarzyszących, czy to właśnie sektor zwierząt gospodarskich, które nam dostarczają mleka, mięsa i jaj odpowiada za tak potężne zużycie.

Niestety w Polsce tych danych nie mamy i nie jesteśmy jedynym krajem w UE, który się z tego nie wywiązał. Także obraz ten jest w dużej mierze szacunkowy, bo dane nie są pełne.

Niemniej musimy zdawać sobie sprawę z tego, że ograniczanie zużycia antybiotyków w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest naszą powinnością i nie mamy od tego kierunku odwrotu ze względu na wzrastającą antybiotykooporność drobnoustrojów i lawinowo rosnącą liczbą przypadków sepsy u ludzi.

– Ponad 70% wyprodukowanych antybiotyków zużywają zwierzęta, stąd to poważny temat. My polecamy rozwiązania fitogeniczne, ale oczywiście nie są to jedyne środki, które można stosować, jako alternatywy. Mamy do dyspozycji również probiotyki, prebiotyki, kwasy organiczne czy enzymy. Fitobiotyki są dostępne na rynku i pomagają redukować problem antybiotykoodporności na poziomie fermy, ale ma to bezpośrednie przełożenie na problem globalny – mówiła specjalistka.

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 16:26