StoryEditor

Organizacja produkcji: sprawne zasiedlenie tuczarni

Przygotowanie tuczarni do zasiedlenia i wprowadzenie warchlaków wydaje się proste. Zdradzamy kilka szczegółów, jak je przeprowadzić, aby zwierzęta od pierwszych chwil czuły się jak najlepiej w nowym otoczeniu.
22.03.2024., 12:55h

Strategia przygotowania tuczarni od początku musi zgadzać się z założeniami, dotyczącymi zakładanego rytmu produkcji. Niezależnie od tego, czy tucz będzie prowadzony jako końcowy etap produkcji w cyklu zamkniętym, czy też polega na chowie warchlaków pochodzących z zakupu, powinien być prowadzony wg głównego i niezmiennego założenia całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste.

 

Wprowadzamy świnie

Wprowadzenie warchlaków do budynku i poszczególnych sekcji powinno przebiegać w sposób maksymalnie obniżający stres i cierpienie u zwierząt. Stosowanie przyrządów do poganiania często wymyka się spod kontroli i przynosi zdecydowanie odwrotne od zamierzonych skutki. Przywiązujmy szczególną wagę do tego, aby unikać wszelkich uszkodzeń ciała u świń, takich jak skręcenia czy wręcz złamania kończyn, rany, przetarcia, skaleczenia. To wszystko, plus stres związany ze zmianą miejsca przebywania, może skończyć się powikłaniami zdrowotnymi, a co za tym idzie – stratami w dalszych etapach tuczu. Spokój, brak krzyków i agresji w podejściu do zwierząt sprawi, że ten trudny moment będzie dla nich łatwiejszy do zniesienia. Należy zwrócić uwa...

Pozostało 89% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 19:33