Siarka w rzepaku
Siarka poprawia zaolejenie nasion rzepaku i jakość samego oleju, bo wpływa na zwiększenie zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rzepak powinien pobierać siarkę z gleby i to ona powinna być głównym źródłem tego składnika.
Najczęściej rolnicy stosują ją razem z azotem wczesną wiosną lub nawet zimą, jeśli warunki i prawo na to pozwalają (kryterium temperaturowe dla azotu). Jeśli jednak z jakiegoś powodu zapomnieliśmy o siarce lub podaliśmy jej za mało, to koniecznie podajmy ją nalistnie (objawy niedoboru będziemy obserwować na młodszych liściach, bo siarka jest mało mobilna w roślinie).
Zobacz także:Słodyszek rzucił się na rzepaki – sprawdź, czy zabieg wykonać w najbliższych godzinach!
W jakiej formie dostarczać siarkę?
Siarkę nalistnie najłatwiej dostarczyć w siarczanie magnezu. Tą drogą nie podamy jednak całej wymaganej przez rzepak siarki (na każdą tonę nasion rzepak pobiera 15–20 kg siarki).
Stężenie siarczanu magnezu wiosną w rzepaku najczęściej wynosi 5%, chociaż można spotkać się z zaleceniami 10–12%. Podajemy go 2 razy: w fazie, kiedy rośliny mają ok. 15 cm wysokości i w fazie zielonego pąka.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 4/2025
czytaj więcej
