Oprzędziki występujące w uprawach, należą do rodziny ryjkowcowatych Curculionidae, z której pochodzi wiele szkodliwych gatunków jak:
- chowacze,
- szarki,
- opuchlaki.
W Polsce największe znaczenie gospodarcze mają gatunki:
- pręgowany,
- szary,
- łubinowy,
- grochowy
Charakterystyka oprzędzików
Dorosłe chrząszcze w zależności od konkretnego gatunku osiągają wielkość od około 5 do 10 mm. Ciało jest wydłużone, obłe, głowa z krótkim ryjkiem.
Zobacz także: Czy majowe przymrozki uszkodzą kwitnący rzepak? Jak zimno będzie tej nocy?
Ubarwione są przede wszystkim w kolory szarości i brązu, co pozwala im się idealnie zamaskować w glebie. Larwy oprzędzików mają kształt pogrubionej litery „C” i są beznogie, z jasnym ubarwieniem z wyjątkiem głowy, która jest brązowa.
Szkodliwość oprzędzików
Zarówno larwa i forma dorosła jest szkodliwa dla uprawy. Dorosłe osobniki wygryzają brzegi liści, a larwy żerują na korzeniach roślin.
- Intensywne żerowanie chrząszczy może doprowadzić do całkowitego zniszczenia siewek i młodych roślin, natomiast larwy mogą wpływać na osłabienie roślin i pogorszenie plonowania. Część oprzędzików wyraźnie preferuje określony rodzaj roślin (np. łubiny), inne mają szerokie spektrum pokarmowe obejmujące wiele gatunków bobowatych, zarówno drobno- jak i grubonasiennych - informuje Platforma Sygnalizacji Agrofagów.
