Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Strączkowe>

XII Dni Soi w Głubczycach: plon 3 tony/ha osiągalny dla rolników?

Po raz dwunasty rolnicy spotkali się na polach doświadczalnych soi SDOO w Głubczycach. Uprawa tego ważnego składnika paszy jest w Polsce coraz bardziej popularna. Co jest najważniejsze w uprawie soi i dlaczego się opłaca?

17 września 2022, 08:00

Doświadczenia w Głubczycach

Opolscy naukowców i rolnicy 13 lat temu, jako pierwsi w kraju, zaczęli prowadzić doświadczalne plantacje soi. Wyniki doświadczeń w jej uprawie na Opolszczyźnie co roku prezentowane są pod koniec lata. Również w tym roku zademonstrowano efekty doświadczeń na dwunastych już Dniach Soi na poletkach Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach oraz Top Farms Głubczyce.

Uniezależnienie od importowanej soi

Soja to podstawowy składnik większości pasz. Dotychczas w całości była sprowadzana z Ameryki. Rząd Polski chcąc się uniezależnić od importu postanowił zwiększyć areał upraw roślin białkowych i zwiększył też nakłady na badania soi. Ta ciepłolubna roślina nie była dotychczas masowo w Polsce uprawiana, ale dzięki pracom naukowców jej uprawa jest coraz bardziej opłacalna i systematycznie wzrasta areał upraw, który w tym roku w Polsce wynosi już 50 tys. hektarów.

W filmie wystąpili:

  • dr Marta Bednarczyk, dyr. Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach
  • dr Marcin Markowicz, Top Farms Głubczyce
  • prof. Andrzej Kotecki, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Tomasz Cichoń, rolnik z Ostrożnicy
  • Tomasz Musielak, z-ca dyr. OODR w Łosiowie
  • Marek Froelich, prezes Izby Rolniczej w Opolu
  • Antoni Konopka, członek zarządu województwa opolskiego Urzędu Marszałkowskiego w Opolu

 

tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż


Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy