StoryEditor

Targi WorldFood w Warszawie już jutro!

Ponad 170 wystawców z 28 krajów świata pojawi się na targach WorldFood w Warszawie, które potrwają od 14 do 16 kwietnia br. w Warszawskim Centrum EXPO.
13.04.2015., 09:04h

Organizatorzy spodziewają się na II edycji tej imprezy ponad 3 tysiące zwiedzających. W trakcie trwania tych targów zostanie wręczonych ponad 10 medali i odznaczeń,  odbędzie się wiele paneli i dyskusji tematycznych z udziałem krajowych i zagranicznych ekspertów. Targom towarzyszyć będą także podwystawy: Wine&Spirits Warsaw, Ingredients Warsaw oraz FoodTech Warsaw. Honorowy patronat nad WorldFood Warsaw objęli: Minister Rolnictwa Marka Sawickiego, prezes Agencji Rynku Rolnego Radosław Szatkowski, prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Andrzej Gross i prezes Krajowej Izby Gospodarczej Andrzej Arendarski.

Nowością tegorocznej wystawy jest specjalna strefa do rozmów wystawców z sieciami handlowymi reprezentującymi m.in. Auchan, SPS Handel, TOPAZ, Organic Farma Zdrowia czy EkoWital. Smacznym i ciekawym wydarzeniem towarzyszącym będzie seria pokazów kulinarnych zorganizowanych przez Agencję Rynku Rolnego. Dzięki temu zagraniczni goście będą mogli poznać polską tradycję kulinarną i rozsmakować się w naszych hitach eksportowych.

Trzy targowe dni będą obfitowały w bogaty program merytoryczny z udziałem wielu znamienitych ekspertów. Pierwszego dnia odbędzie się uroczyste otwarcie targów i inauguracyjna debata „Dlaczego Polska? Możliwości i perspektywy”. Udział w niej wezmą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Agencji Rynku Rolnego i Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.

Druga część dnia poświęcona będzie sektorowi handlu, a złożą się na nią panele „Zakupy w sklepie spożywczym małoformatowym”, „Zarzadzanie cenami oraz promocjami w sieciach retailowych”, „Budowanie wizerunku cenowego”.

Drugi dzień wystawy będzie poświęcony głównie eksportowi i zagranicznej ekspansji firm. Rozpocznie się debatą na temat „Zagospodarowania nadwyżek w produkcji polskiej żywności”. Rozmowę poprowadzi zastępca prezesa ARR Lucjan Zwolak, a udział w niej wezmą m.in. Piotr Ziemann (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy), Andrzej Gantner (Polska Federacja Producentów Żywności), Andrzej Faliński (Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji), Mirosław Maliszewski (Związek Sadowników RP), Agnieszka Maliszewska (Polska Izba Mleka), Krzysztof Przybył (Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska).

Następne panele będą omówieniem perspektywicznych kierunków eksportowych dla polskiej żywności – rynków afrykańskich, azjatyckich, Bliskiego Wschodu, USA czy Brazylii. W tej części zaprezentujemy analizy ekspertów oraz konkretne przykłady firm-eksporterów.

Trzeci dzień targowy poświęcony będzie analizie rynku żywności ekologicznej w Polsce. Tego dnia odbędzie się także panel kulinarny z udziałem polskich kucharzy pod hasłem „Lekcje smaków”.
oprac. bcz

Źródło: WorldFood Warsaw

Fot. firmowe

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 20:22