StoryEditor

Dzierżawa współwłasności

Pytanie: We trójkę, tj. ja, mój brat i ojciec jesteśmy współwłaścicielami gospodarstwa rolnego, każdy w 1/3 części. Czy ojciec może bez naszej zgody wydzierżawić to gospodarstwo obcej osobie lub je darować? Czy możemy zmusić ojca do darowania udziałów któremuś z nas?
16.07.2015., 12:07h

Odpowiedź: Zasady dotyczące władania przedmiotem współwłasności określone są przede wszystkim w przepisach art. od 195 do 221 Kodeku cywilnego. Zgodnie z tymi regulacjami, żaden ze współwłaścicieli nie może bez zgody pozostałych dokonywać czynności przekraczających zakresy zwykłego zarządu. Oznacza to, że nie może przede wszystkim zbyć przedmiotu współwłasności pod żadnym tytułem prawnym, w tym sprzedać lub darować, obciążyć jej ograniczonym prawem rzeczowym, wznieść obiektu budowlanego na nieruchomości będącej przedmiotem współwłasności, zmienić przeznaczenia lub przebudować pomieszczenie wspólne, przebudować budynku stanowiącego współwłasność, brać udziału w rozgraniczeniu nieruchomości, ustalać podziału rzeczy do używania.

Dla dokonania czynności przekraczających zwykły zarząd konieczna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli (art. 199 Kodeksu cywilnego). Dla pozostałych spraw, a więc tych czynności, które nie przekraczają zwykłego zarządu, wystarczająca jest zgoda większości współwłaścicieli.

Odpowiedź na pytanie, czy zawarcie umowy dzierżawy całego przedmiotu dzierżawy przekracza zwykły zarząd ...

Pozostało 38% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2026 20:25