StoryEditor

Jaki podatek od drogi w gospodarstwie?

Pytanie: Czy droga wewnątrz gospodarstwa podlega opodatkowaniu podatkiem rolnym, czy od nieruchomości?
23.05.2017., 14:05h

Odpowiedź: W myśl art. 1 ustawy z 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (t.j. DzU z 2013 r., poz. 1381 ze zm.), opodatkowaniu podatkiem rolnym podlegają grunty sklasyfikowane w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne lub jako grunty zadrzewione i zakrzewione na użytkach rolnych, z wyjątkiem gruntów zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż działalność rolnicza.

Decydujące znaczenie przy ustalaniu podatku, jakim dany grunt zostanie obciążony jest ewidencja gruntów. Zapisy w niej zawarte są dla organu samorządu terytorialnego wiążące. Zgodnie z przepisami § 68 ust. 1 rozporządzenia ministra rozwoju regionalnego i budownictwa z 29 marca 2001 r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków (DzU z 2001 r., nr 38, poz. 454 ze zm.) użytki rolne są oznaczone następującymi symbolami:

  • grunty orne − R,
  • sady − S,
  • łąki trwałe − Ł,
  • pastwiska trwałe − Ps,
  • grunty rolne zabudowane − Br,
  • grunty pod stawami − Wsr,
  • grunty pod rowami − W,
  • grunty zadrzewione i zakrzewione na użytkach rolnych – Lzr.
  • Nieużytki oznaczone są symbolem N.

Jeśli zatem w ewidencji gruntów droga oznaczona jest jednym z powyższych symboli, winna być ...

Pozostało 19% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 09:57