StoryEditor

Problem z firmą budowlaną

Pytanie: Z firmą budowlaną zawarłem umowę o roboty budowlane – wykonanie budynku inwentarskiego. Prace się opóźniały, ale ostatecznie budynek zostały ukończony. Po podpisaniu protokołu końcowego robót okazało się, że część prac wykonana jest niezgodnie z projektem i sztuką budowlaną. Wykonawca stoi na stanowisku, że protokół odbioru uniemożliwia mi dochodzenie jakichkolwiek roszczeń. Czy wykonawca ma rację?
16.09.2015., 08:09h

Odpowiedź: Sporządzenie i podpisanie protokołu odbioru końcowego prac nie oznacza jednocześnie, że inwestor nie może zgłaszać w stosunku do wykonawcy roszczeń związanych z nieprawidłowym wykonaniem prac budowlanych. Zgodnie z art. 637 w związku z art. 656 Kodeksu cywilnego, inwestor ma prawo żądać od wykonawcy, by ten usunął w wyznaczonym terminie wady w wykonanych pracach. Gdy jest to niemożliwe, albo gdy z okoliczności wynika, że przyjmujący zamówienie nie zdoła ich usunąć w czasie odpowiednim, zamawiający może od umowy odstąpić, jeżeli wady są istotne.

Jeśli są niewielkie, zamawiający może żądać obniżenia wynagrodzenia w odpowiednim stosunku. To samo dotyczy wypadku, gdy przyjmujący zamówienie nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez zamawiającego.

Z powyższego wynika, że samo podpisanie protokołu nie jest decydujące. W przypadku wykrycia wad, inwestor winien je zgłosić niezwłocznie, tak aby roszczenia o ich usunięcie się nie przedawniły.

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2026 20:55