StoryEditor

Skutki naruszenia umowy dzierżawy

Pytanie: Sześć lat temu zawarłem umowę dzierżawy. Rok temu właściciel zmarł, a jego syn wiosną wjechał na pole i zniszczył moje zasiewy. Gdy zaprotestowałem, powiedział, że moja umowa zawarta z jego ojcem nie wiąże. Czy mam jakieś prawa w takiej sytuacji?
30.07.2015., 15:07h

Odpowiedź: Generalnie rzecz ujmując spadkobierca nabywa ogół praw i obowiązków spadkodawcy, a więc również prawa i obowiązki wynikające z umowy dzierżawy nieruchomości rolnej. Niewątpliwie też spadkobierca nie ma prawa samowolnie wejść na teren, będący w posiadaniu innej osoby, nawet wówczas, gdy jest jego właścicielem, a posiadacz nie ma tytułu prawnego do gruntu. Posiadacz może w razie takiego wtargnięcia samemu „odzyskać” posiadanie (art. 343 kodeksu cywilnego), nie może jednak stosować przemocy wobec osób. Posiadacz może również wystąpić do sądu z powództwem o przywrócenie stanu poprzedniego i zaniechanie naruszeń (art. 344 § kodeksu cywilnego).

Niezależnie od powyższego posiadaczowi przysługuje roszczenie o naprawienie szkody wynikłej ze zniszczenia zasiewów. Roszczenia dotyczące ochrony posiadania to nie wszystkie kwestie związane z opisaną sprawą. Co prawda czytelnik nie wyjaśnił, w jakiej formie została zawarta umowa dzierżawy i na jaki okres. W liście nie podano również, czy syn zmarłego dzierżawcy jest faktycznie spadkobiercą i czy zmarły pozostawił innych spadkobierców.
Jeśli jednak strony zawarły umowę d...

Pozostało 51% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2026 19:44