StoryEditor

Polska, zdrowa żywność

Produkcja zbóż konsumpsyjnych, technologia ich uprawy, dostarczanie zdrowej żywności wytworzonej z polskich zbóż były tematami szkolenia zorganizowanego przez Krajową Federację Producentów Zbóż. Odbyło się ono 5 grudnia 2013 r. w Kórniku (woj. wielkopolskie), a finansowane było ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
09.12.2013., 14:12h

Uczestnikami spotkania byli właściciele gospodarstw wielkoobszarowych i przedstawiciele związków branżowych, m.in. Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka i Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku.


Podczas swojej prezentacji prezes KFPZ przedstawił zagadnienie optymalizacji nawożenia zbóż konsumpcyjnych. Swoje wystąpienia mieli także pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ich zagadnienia dotyczyły wpływu ochrony fungicydowej na jakość ziarna zbóż oraz problemu odporności chwastów na herbicydy w uprawach zbożowych.


Szkolenie było też dobrą okazją do podzielenia się pierwszymi wrażeniami z przeprowadzanego przez KFPZ, UP Poznań i „top agrar Polska” testu fungicydowego. Szczegóły i wyniki tego przedsięwzięcia na naszych łamach już wkrótce!

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 13:29