StoryEditor

Włókno i białko w paszy – jak wykorzystuje je krowa?

Dla wszystkich tych, którzy pragną uzupełnić wiedzę o izokwasach (artykuł prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie; wydanie 11/2023 dodatku top bydło), prezentujemy najważniejsze informacje o przemianach węglowodanów i białka ogólnego w żwaczu.  
25.10.2023., 12:10h

Trawienie włókna w żwaczu

W procesie trawienia składników włókna w żwaczu, w warunkach beztlenowych enzymy produkowane przez bakterie i pierwotniaki rozkładają celulozę i hemicelulozy do kwasu pirogronowego, a z niego produkowane są najważniejsze lotne kwasy tłuszczowe (LKT), tj. kwas octowy, propionowy i masłowy (rys. 1)

 

Fermentacji podlegają również skrobia i dwucukry. O ile w procesie fermentacji składników włókna podstawowym LKT jest kwas octowy, o tyle w procesie przemian skrobi powstaje głównie kwas propionowy. Dominującym LKT w żwaczu jest kwas octowy (70–75% sumy LKT), a pozostałe kwasy produkowane są w mniejszej ilości (propionowy 20–30%, masłowy 5–10%). Produkcja kwasów tak ważnych dla krowy jest wynikiem jej symbiozy z mikroorganizmami. Dzięki fermentacji bakterie i pierwotniaki uzyskują energię do życia oraz "szkielety" węglowe do syntezy białka (aminokwasów) oraz tłuszczu (kwasów tłuszczowych). Udział trawienia żwaczowego składników włókna to prawie 100%. Tylko niewielka część fermentowana jest w jelicie grubym.

Niestety, w czasie fermentacji celulozy i skrobi powstaje znaczna ilość wodoru (H2), który prze...

Pozostało 72% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 22:57