StoryEditor

MRiRW: Polska jest potęgą w eksporcie żywności

Polska jest samowystarczalna żywnościowo – przekonuje ministerstwo rolnictwa i prezentuje twarde dane na potwierdzenie tej tezy. Wynika z nich, że za wyjątkiem np. sektora wieprzowiny, polskie rolnictwo eksportem stoi.
02.06.2016., 12:06h

– Jesteśmy krajem generalnie samowystarczalnym, a duża część naszej żywności jest eksportowana, w niektórych sektorach nawet 30% – przekonywała w Sejmie wiceminister rolnictwa Ewa Lech. 

Dane z ostatnich kilku lat wskazują, że samowystarczalni jesteśmy w przypadku branży mleczarskiej, drobiarskiej, olejarskiej i mięsa wołowego. Zmienna samowystarczalność występuje w branży zbożowej i cukrowniczej, a krajowa produkcja mięsa wieprzowego nie zaspokaja zapotrzebowania krajowego.

BRANŻA MLECZARSKA
Przez ostatnie trzy lata produkcja mleka wynosiła 12,7-13,1 mln t. Przy zużyciu krajowym na poziomie 11,4-11,7. Co oznacza, że samowystarczalność branży mleczarskiej wyniosła między 108,8%, a 114,4%.

BRANŻA DROBIARSKA
Przez ostatnie trzy lata produkcja drobiu wyniosła od 2 do 2,5 mln ton. Ponieważ w tym samym czasie zużycie krajowe wyniosło tylko 1,5-1,7 mln t. to samowystarczalność branży kształtuje się na poziomie od 137% do 147%.

BRANŻA MIĘSA WOŁOWEGO
W ciągu trzech ostatnich lat produkcja wołowiny wynosiła od 350 do 420 tys. t. Przy zużyciu krajowym kształtującym się na poziomie zaledwie 60 tys. ton. W efekcie samowystarczalność branży kształtowała się na poziomie 580%-680%!!!

BRANŻA ZBOŻOWA
Przez trzy ostatnie lata produkcja zboża kształtowała się następująco: 28,3 mln t., 31,8 mln t. i 27,6 mln t. Tymczasem zużycie krajowe wynosiło: 26,6 mln t., 27,4 mln t. i 27,7 mln t. A to oznacza, że samowystarczalność kształtowała się następująco: 106,3%, 116% i 99,7%.

BRANŻA OLEJARSKA
Produkcja rzepaku przez ostatnie trzy lata kształtowała się od 2,7 do 3,3 mln t. przy zużyciu krajowym między 2,1, a 2,6 mln t. A to oznacza, że samowystarczalność branży na poziomie ok. 130%.

BRANŻA CUKROWNICZA
Produkcja cukru przez ostatnie trzy lata kształtowała się następująco: 1,8 mln t., 2 mln t., 1,7 mln t. Zużycie krajowe to: 1,76 mln t., 1,71 mln t., 1,71 mln t. W efekcie samowystarczalność branży cukrowniczej wynosi odpowiednio: 105%, 119% i 99,4%.

BRANŻA MIĘSA WIEPRZOWEGO
Produkcja mięsa wieprzowego przez ostatnie trzy lata spadła poniżej 100%, co oznacza, że aby zaspokoić zapotrzebowanie wewnętrzne musimy kupować je zagranicą. 
Produkcja wieprzowiny przez ostatnie trzy lata kształtowała się następująco: 1 415 tys. t., 1 492 tys. t., 1 537 tys. t. Zapotrzebowanie wewnętrzne to: 1 367 tys. t., 1 504 tys. t. , 1 538 tys. t. W efekcie samowystarczalność branży mięsa wieprzowego kształtował się na poziomie: 103, 5%, 99,2%, 99,9%.

Jak widać poziom samowystarczalność jest zróżnicowany branżowo oraz zmienny, nie tylko w długim okresie czasu, ale także sezonowo. Zmiany wynikają także ze zmiany struktury spożycia, za którymi nie zawsze nadąża produkcja krajowa.

Zdaniem ekspertów z ministerstwa rolnictwa nasze bezpieczeństwo żywnościowe wzrosło po wejściu do Unii Europejskiej. Wysoki poziom produkcji rolnej, liberalizacja handlu oraz wzrost dochodów ludności, rozwój przetwórstwa oraz handlu spowodował, że teraz priorytetem stało się zapewnienia wysokiej jakości żywności.    wk

Fot. Sierszeńska

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 10:28