StoryEditor

Tania europejska wieprzowina

Średnia cena wieprzowiny w Europie w lutym br. wynosiła 126 euro/100 kg i była najniższa od 12 lat.  W stosunku do zeszłego roku zmalała prawie o 8%. 
24.03.2016., 14:03h

Niemal z miesiąca na miesiąc notujemy kolejne obniżki cen mięsa wieprzowego. Średnie europejskie lutowe stawki były niższe o kolejne 0,8% w stosuknu do stycznia 2016 r. Największe obniżki dotknęły Słowenię (-6,8%), Włochy (-6,2%) i Wielką Brytanię (-5,6%). Największy producent żywca w Europie – Niemcy – odnotowali 1,6-proc. spadek. 

W Polsce średnia cena tego gatunku mięsa wyniosła 125,87 euro/100 kg i była o 10,5% niższa niż w roku 2015. Natomiast w stosunku do stycznia br. wzrosła o ponad 2%.    aku

Fot. Kurek

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 17:06