StoryEditor

Jak radzi sobie młody rolnik zajmujący się uprawą zbóż? Z wizytą w duńskim gospodarstwie

Duńskie rolnictwo czeka rewolucja klimatyczna. Jak wygląda codzienność rolnika, który już dziś wdraża zrównoważone praktyki? Odwiedzamy gospodarstwo Reerslev Agro.

03.12.2025., 18:00h

Kim jest młody duński rolnik i jak wygląda jego gospodarstwo?

Frank Keinicke Nielsen jest młodym właścicielem gospodarstwa Reerslev Agro, o powierzchni 340 ha, położonego w zachodniej części Zelandii. Frank zaczął zarządzać gospodarstwem w 2022 r., przejmując je od rodziców w ramach systemu dzierżawy działkowej oraz częściowego wykupu. Jednorazowa dopłata od państwa na wykup gospodarstwa dla młodego rolnika w Danii wynosi 100 tys. DKK (1 DKK = 0,57 zł). Do 2030 r. planuje przejąć całe rodzinne gospodarstwo.

image
Młody duński rolnik Frank Keinicke Nielsen z ojcem na gospodarstwie Reerslev Agro
FOTO: Walerowska

Gospodarstwo produkuje: pszenicę (100 ha) – średnie plony 8-9 t/ha; jęczmień ozimy (70 ha) – średnie plony 7–8 t/ha; rzepak (60 ha) – średnie plony 4 t/ha; trawy nasienne (30 ha); żyto (15 ha); groch i szpinak.

– Podobnie jak inni rolnicy w Danii nie sprzedaję zboża – czekam na lepszą cenę. W październiku/listopadzie mogłem za pszenicę dostać ok. 700 zł/t. To zdecydowanie za mało – mówi Frank Nielsen.

Jak Duńczycy ograniczają emisje CO2?

W gospodarstwie część gruntów uprawia w systemie bezorkowym, aby ograniczać erozję gleby i emisję CO2, aczkolwiek wszystko zależy od roku i przedplonu. Stara się orać pod rzepak, pod zboża i buraki zazwyczaj z orki rezygnuje.

– Chcę produkować zdrową żywość w sposób zrównoważony, to jest ważne dla duńskiego konsumenta. Dzięki precyzyjnemu wysiewowi nawozów ograniczam ich zużycie i dostosowuję ich dawkę do potrzeb roślin. Wprowadziłem także do uprawy mieszaniny odmian zbóż, np. pszenicy, aby wykorzystać potencjał każdej z nich i ograniczyć presję chorób i ograniczyć ilość stosowanych środków ochrony roślin – podkreśla młody Duńczyk.

Budowa zaufania do rolników

Jest mocno zaangażowany w budowanie dialogu między rolnikami a społeczeństwem. Organizuje drzwi otwarte w gospodarstwie, aby wyjaśniać, że dzisiaj rolnicy produkują żywność w sposób zrównoważony.

dr Maria Walerowska

Maria Walerowska
Autor Artykułu:Maria Walerowskaredaktor naczelna top agrar Polska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. grudzień 2025 16:59