Na wysokość plonu największy wpływ ma gleba, na której przyszło rosnąć roślinie uprawnej. Dlatego tak ważny jest zabieg wapnowania. Gleba, która posiada odpowiedni poziom kwasowości, jest kluczowa dla zapewnienia odpowiednich warunków wzrostu.
Jaki jest cel wapnowania?
Celem wapnowania jest nie tylko wpływ na pH, ale także poprawa struktury gleby, a także pomoc roślinom w lepszym dostępie do składników pokarmowych. Rośliny, które uprawiane są w glebie o zbyt niskim pH często wykazują objawy niedoborów składników, a to końcowo przekłada się na obniżenie zarówno ilości, jak i jakości plonu.
Jakimi nawozami wapnować?
O tym, jaki nawozów wapniowy wybrać pisaliśmy w artykule poniżej: Rodzaje nawozów wapniowych. Który nawozów i kiedy stosować?
Większa dostępność składników pokarmowych
Jednym ze skutków wapnowania jest zwiększenie dostępności fosforu dla roślin, który w glebie kwaśnej ulega procesowi uwsteczniania.
Wapń, który zawarty jest w nawozach, wpływa także na regulacje gospodarki azotowej roślin, a także na dostępność innych makro- oraz mikroelementów. Przykładem jest, chociażby magnez, który jest bardziej dostępny w pH o odczynie bliżej neutralnego.
Gleba u regulowanym pH wykazuje pozytywne warunki dlam rozowju pożytecznych baketrii oraz grzybów.
Skuteczność wapnowania
- Badania przeprowadzone w różnych regionach Polski i Europy wykazały, że regularne wapnowanie może zwiększyć plony o 10-20 procent, w zależności od rodzaju uprawianej rośliny oraz warunków glebowych. W szczególności na glebach lekkich, które są bardziej podatne na zakwaszenie, efekty wapnowania są najbardziej widoczne. W przypadku gleb ciężkich wapnowanie poprawia strukturę gleby, co również pozytywnie wpływa na rozwój roślin - pisze wodr.poznan.
Patrycja Bernat
Fot: Katarzyna Sierszeńska
