StoryEditor

Negatywny wizerunek produkcji, hodowcy świń odczuwają codziennie. Jak to zmienić?

Czy negatywny odbiór produkcji zwierząt i mięsa jest na co dzień odczuwany przez hodowców świń? O tym, o czym musimy głośno mówić w przestrzeni publicznej, dyskutowaliśmy podczas targów Ferma Świń w Bydgoszczy.
01.04.2024., 09:00h

Ten bardzo niesprawiedliwy wizerunek jest odczuwany przez każdego producenta świń. Wszyscy wiemy, ile serca i troski wkładamy w prace z naszymi zwierzętami. Jesteśmy postrzegani, jakbyśmy dręczyli zwierzęta, stosowali niewiadomego pochodzenia substancje i związki. Tymczasem zamykamy obieg materii, wykorzystując nawozy naturalne. Dzięki produkcji zwierzęcej zużywamy mniej nawozów sztucznych, a chyba o to chodzi, żeby sztuczne zastąpić naturalnym – mówił Michał Smentoch, produkujący na Kaszubach rocznie 7,5 tys. warchlaków i będący członkiem Zarządu Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń. Prowadzący dyskusję Karol Bujoczek – redaktor naczelny top agrar Polska mówił, że punktu widzenia rolniczego słusznym kierunkiem jest łączenie na glebach lekkich produkcji roślinnej ze zwierzęcą. Jednak często od położenia gospodarstwa zależy, czy dla sąsiadów jest ta produkcja uciążliwa.

To, co najważniejsze

W przestrzeni publicznej powszechne jest przekonanie, że rolnictwo niszczy środowisko, a rolnicy dręczą zwierzęta.

Zatrzymujemy się na etapie posądzenia, a etap weryfikacji i ewentualnie naukowego skonfrontowania zarzutów rzucanych w eter jest nikły.

Z braku wiedzy i łatwego dostępu do informacji społeczeństwo szybko podchwytuje populistyczne hasła o szkodliwości rolnictwa.

Społeczeństwo jest nastawione na prosty przekaz jak np. na TikToku, krótkie jedno zdanie.

Jeżeli nie wejdziemy w ten sam tryb informowania, który stosują nasi adwersarze, to przegramy.

Branża i producenci muszą reagować na nieprawdziwe zarzuty pod swoim adresem.

Pozostało 83% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 21:02