StoryEditor

Czym i jak kontrolować parametry ziarna?

Wilgotność i temperatura to najważniejsze parametry, od których zależy jakość przechowywanego ziarna. Wilgotność ziarna zbóż i roślin strączkowych poniżej 15% gwarantuje, że w trakcie przechowywania ziarna jego jakość nie pogorszy się.

Radosław Kazuś
14.08.2025., 09:00h

Wilgotność ziarna w czasie zbioru powinna być mierzona możliwie często, bo tylko stały monitoring tego parametru pozwoli nam na zebranie ziarna dobrej jakości, bez konieczności suszenia całych partii nasion. Dokładny pomiar jest także niezbędny w trakcie suszenia. Obejmuje on fazę przyjmowania ziarna, gdyż musimy znać początkową wilgotność wsadu. Ważna jest również końcowa ocena wilgotności.

CAŁE LUB MIELONE

W dostępnych na rynku wilgotnościomierzach wyróżnić można dwie zasadnicze grupy urządzeń:

  • do pomiaru całego ziarna,
  • do pomiaru zmielonego lub zgniecionego ziarna.

Pierwsze z nich są przyjazne i szybkie w użyciu, lecz nieco mniej precyzyjne. Wynika to stąd, że podczas zbioru w deszczowym okresie urządzenia mogą wskazywać wilgotność okrywy nasiennej zamiast całego ziarna. Z tego powodu czasem występują pewne nieścisłości. W normalnych warunkach pracy ich wskazania są jednak precyzyjne. Do tej grupy należą też przepływowe wilgotnościomierze, montowane w nowoczesnych kombajnach, które na bieżąco mogą wskazywać...

Pozostało 72% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Radosław KazuśRadosław Kazuś
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 04:12