Krowa jako gatunek stałocieplny musi wyprodukowane ciepło (z procesu fermentacji w żwaczu i przemian metabolicznych) oddać do otoczenia. Jeżeli warunki otoczenia, tj. wysoka temperatura i wilgotność powietrza na to nie pozwalają, wówczas zaczynają pojawiać się problemy.
Spadek pobrania paszy
Zmniejszony apetyt w stresie cieplnym wywołuje niekorzystny ciąg przyczynowo-skutkowy, zaczynający się od spadku pobrania paszy. W skutek zmniejszonego spożycia paszy:
-
spada dzienna wydajność mleka (o 5–20%, a nawet do 35%),
-
zmniejsza się zawartość tłuszczu (o 0,4 jednostki %) i białka (o 0,2 jednostki procentowej) w mleku,
-
wzrasta ryzyko kwasicy żwacza, kulawizn i chorób infekcyjnych (mastitis i metritis),
-
pojawiają się problemy z rozrodem – zmniejsza się wykrywalność (nawet o 50%) i czas trwania rui.
Te skutki stresu cieplnego powodują straty nie tylko w okresie letnim, ale także w kolejnych miesiącach, np. zaburzenia w rozrodzie utrudniają późniejszą organizację stada.