StoryEditor

Stres cieplny: jak rozpoznać i schłodzić bydło, co zmienić w oborze?

W tym roku lato zbliża się szybciej wielkimi krokami, a wraz z nim wysokie temperatury i stres cieplny u bydła. Jak mu zapobiegać i co robić, żeby schłodzić bydło?
11.05.2024., 07:58h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Spadek pobrania paszy
  • Jak rozpoznać stres cieplny?
  • Temperatura a wilgotność
  • Sposoby na ciepło
  • Jak zwiększych pobranie paszy?
  • Przemyślana budowa obory
  • Stres cieplny u cieląt
  • Obora na medal

Krowa jako gatunek stałocieplny musi wyprodukowane ciepło (z procesu fermentacji w żwaczu i przemian metabolicznych) oddać do otoczenia. Jeżeli warunki otoczenia, tj. wysoka temperatura i wilgotność powietrza na to nie pozwalają, wówczas zaczynają pojawiać się problemy.

Spadek pobrania paszy

Zmniejszony apetyt w stresie cieplnym wywołuje niekorzystny ciąg przyczynowo-skutkowy, zaczynający się od spadku pobrania paszy. W skutek zmniejszonego spożycia paszy:

  • spada dzienna wydajność mleka (o 5–20%, a nawet do 35%),

  • zmniejsza się zawartość tłuszczu (o 0,4 jednostki %) i białka (o 0,2 jednostki procentowej) w mleku,

  • wzrasta ryzyko kwasicy żwacza, kulawizn i chorób infekcyjnych (mastitis i metritis),

  • pojawiają się problemy z rozrodem – zmniejsza się wykrywalność (nawet o 50%) i czas trwania rui.

Te skutki stresu cieplnego powodują straty nie tylko w okresie letnim, ale także w kolejnych miesiącach, np. zaburzenia w rozrodzie utrudniają późniejszą organizację stada.

Jak rozpoznać stres cieplny?

Z...

Pozostało 90% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Halo Wieś
Autor Artykułu:Halo Wieś
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 20:16