StoryEditor

Wiecej z gleby, mniej z portfela – rola bakterii w nowoczesnym nawożeniu

Fosfor, choć często niedoceniany w porównaniu z azotem, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym wzroście i rozwoju roślin uprawnych. Jego obecność wpływa na szereg procesów fizjologicznych, takich jak rozwój systemu korzeniowego, kwitnienie czy jakość plonu. Zapewnienie roślinom stałego dostępu do łatwo przyswajalnego fosforu jest niezbędne, szczególnie w kluczowych fazach ich rozwoju.

Współpraca reklamowa
30.06.2025., 08:00h

Naturalna zasobność gleby w fosfor

Pomimo tego, że gleby w Polsce teoretycznie zawierają znaczne ilości fosforu (ok. 1500–2500 kg/ha), to jego dostępność dla roślin jest bardzo ograniczona. Dlaczego więc, pomimo tak wysokich zawartości i regularnego nawożenia, poziom dostępnego fosforu jest wciąż niewielki? Dzieje się tak, ponieważ fosfor w glebie bardzo łatwo i szybko ulega uwstecznieniu do form niedostępnych, stanowiących tzw. pulę zapasową. Tylko 2–5% fosforu w glebie jest dostępne dla roślin, a zaledwie 1% w formie łatwo przyswajalnej.

Rośliny pobierają jedynie fosfor w postaci jonów ortofosforanowych H2PO4 (głównie) oraz HPO42–, jako jedyne źródło odżywiania. Przy czym jony te najliczniej występują przede wszystkim w wąskim zakresie odczynu pH gleby pomiędzy 6,4–6,9. Natomiast wszelkie odchylenia skutkują czasowym uwstecznieniem fosforu do form niedostępnych dla roślin. Najczęściej spotyka się związki fosforu w połączeniu z wapniem, magnezem. Poza odczynem zawartość przyswajalnego fosforu zależy także od temperatury, uwilgotnienia oraz poziomu aktywności specyficznych mikroorganizmów glebowych.

image
Rys. 1. Formy fosforu w glebie i działalność mikroorganizmów.
FOTO:

Zatem w glebie występuje bardzo duże zróżnicowanie form fosforu. Tak jak wspomniano, obecne są tam niedostępne dla roślin sole wapnia i magnezu. Ich ilość w glebie jest bardzo duża, a co się z tym wiąże, ilość fosforu w formie niedostępnej dla roślin także. Jednak najważniejsze jest to, że niedostępne sole można z powrotem przekształcić do form przyswajalnych za pośrednictwem związków organicznych, pochodzących z aktywności mikroorganizmów.

Jaki udział w uwalnianiu fosforu glebowego mają bakterie?

Aplikacja odpowiednich szczepów bakterii do środowiska glebowego przyczynia się do efektywnego zarządzania zasobami fosforu i innych składników pokarmowych oraz optymalizuje ich dostępność dla roślin. Przykładem takich mikroorganizmów są wyselekcjonowane szczepy zawarte w produkcie Bakto ProFOS, które dzięki wytwarzanym metabolitom przekształcają fosfor zapasowy (niedostępne fosforany wapnia) do formy przyswajalnej dla roślin uprawnych.

Produkt Bakto ProFOS zawiera endospory bakterii glebowych z rodzaju Bacillus w najwyższej koncentracji ≥ 1 x 10⁹ jtk/ml. Mikroorganizmy te klasyfikuje się do grupy określanej mianem Phosphate Solubilizing Bacteria. Główną zasadą ich działania jest rozpuszczanie trudno rozpuszczalnych soli fosforanowych (najczęściej związków fosforu z wapnem, magnezem). W efekcie zwiększa się poziom mobilnych form fosforu, a jednocześnie rośnie dostępność wapnia odżywczego i magnezu, które mogą być bezpośrednio pobierane przez rośliny. Bardzo istotny jest fakt, że dzięki działaniu mikroorganizmów dostępność przyswajalnych form fosforu wzrasta w każdym cm³ gleby. Dzięki temu będzie on stale dostępny dla roślin, które pobierają go z odległości 1 mm od systemu korzeniowego.

Uwolnione związki fosforu i wapnia są wykorzystywane przez rośliny do poprawy ukorzenienia, a także bardziej efektywnego pobierania kluczowych składników i wody, co przekłada się na optymalny rozwój roślin oraz zwiększoną odporność na choroby i stres. Dobre odżywienie upraw znacząco podnosi ich potencjał plonotwórczy. Warto podkreślić, że produkt Bakto ProFOS odznacza się wysokim bezpieczeństwem stosowania, a jego aplikacja nie wiąże się z ryzykiem zaburzenia bioróżnorodności środowiska glebowego. Technologia endospor pozwala na łączenie go z większością środków ochrony roślin oraz nawozów nalistnych.

Wyniki prac naukowych przeprowadzonych w 2022 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wykazały, że aplikacja produktu Bakto ProFOS na glebach lekkich i średnich spowodowała wzrost ilości dostępnego fosforu o 4,42 mg/100 g gleby. Oznacza to, że w przeliczeniu na powierzchnię 1 hektara warstwy ornej, zawartość przyswajalnego fosforu wzrosła o 132 kg. W analizowanych próbkach wzrosły także poziomy dostępności wapnia o 190 kg, potasu o 106 kg i azotu azotanowego o 9 kg na hektar. Natomiast dwa lata później ta sama grupa naukowców przeprowadziła testy aplikacji preparatu Bakto ProFOS na glebach ciężkich. W efekcie otrzymano wzrost przyswajalnego fosforu w wysokości 5,35 mg/100 g gleby, co na glebie ciężkiej przekłada się na zwiększenie o 241 kg przyswajalnego fosforu w warstwie ornej na powierzchni 1 hektara. Dodatkowo odnotowano także przyrost 440 kg wapnia.

image
bakto rzepak chemirol
FOTO:

Warto dodać, że w celu potwierdzenia najwyższej jakości produkt Bakto ProFOS testowany jest również pod kątem wpływu na plonowanie upraw rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Badania te od lat prowadzone są przez państwowe, licencjonowane ośrodki doświadczalne na terenie całego kraju. Co istotne, podczas aplikacji Bakto ProFOS dawki nawozów fosforowo-potasowych są redukowane o połowę, aby oszacować, w jakim stopniu preparat kompensuje działanie nawozów mineralnych. Takie podejście wskazuje na możliwość realnych oszczędności w nawożeniu.

Dla przykładu badanie z 2024 r. prowadzone w SDDO Karżniczka (woj. pomorskie) w uprawie rzepaku ozimego wykazało, że aplikacja preparatu przyniosła wzrost o 1,21 t/ha nasion rzepaku – przy ograniczonej o 50% dawce nawozu NPK.

image
Rys. 2. Wynik doświadczenia z SDOO Karżniczka z 2024 r. w rzepaku ozimym
FOTO:

Nic więc dziwnego, że przy tak imponujących wynikach, produkt Bakto ProFOS zdobył prestiżową statuetkę Izydory w 2024 roku. Wyróżnienie to potwierdza uznanie nie tylko ze strony ekspertów branżowych, lecz także rolników, którzy oddali na niego swoje głosy.

Współpraca reklamowaWspółpraca reklamowa
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 03:47