StoryEditor

Rolnictwo ekologiczne mocno w górę. Tyle hektarów przybyło w ciągu roku

Wbrew obiegowym opiniom, rolnictwo ekologiczne w Polsce radzi sobie całkiem nieźle. Sukcesywnie wzrasta nie tylko liczba gospodarstw ekologicznych, ale również areał, na jakim produkują.

24.06.2025., 18:10h

Na koniec 2024 r. w uprawie ekologicznej znajdowało się 691 tys. ha (w 2023 r. było to 636 tys. ha), czyli w ciągu roku przybyło aż 55 tys. ha

– To spory wzrost rok do roku i w stosunku do ubiegłych lat – przyznał Jan Golba, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności MRiRW, który 23 czerwca uczestniczył w posiedzeniu sejmowej podkomisji stałej do spraw bezpieczeństwa żywności, eliminowania nieuczciwych praktyk w obrocie żywnością oraz sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych.

image
Jan Golba, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności MRiRW
FOTO: Kancelaria Sejmu

Dwa województwa zdecydowanie dominują

Golba zwracał uwagę, że sukcesywnie zwiększa się udział powierzchni produkcji ekologicznej w odniesieniu do całej powierzchni użytkowanej rolniczo w naszym kraju.

W 2021 r. było to 3,74%, a już na koniec 2024 r. 4,90%. – Zbliżyliśmy się do 5%, co można uznać za sukces – przyznał urzędnik.

Najwięcej użytków rolnych uprawianych ekologicznie znajduje się w woj. warmińsko-mazurskim i woj. zachodniopomorskim (tylko te dwa regiony stanowią 40% wszystkich gruntów w systemie ekologicznym). 

Eko warzywa dobrze rokują 

Jeżeli chodzi o liczbę producentów ekologicznych – mamy ich w Polsce 24 793, z czego 23 160 to gospodarstwa. Najwięcej producentów ekologicznych w 2024 r. znajdowało się w woj. podlaskim, warmińsko-mazurskim, zachodniopomorskim i mazowieckim. Najmniej producentów funkcjonowało natomiast w woj. opolskim. 

W strukturze upraw w ubiegłym roku dominowały zboża (30%) i rośliny pastewne (24%). Spory wzrost powierzchni upraw rok do roku zaliczyły rośliny strączkowe (wzrost do 9,4%) i warzywa (wzrost do 9,5%). Spadki zaobserwowano natomiast w sadownictwie (z 5,2% w 2021 r. do 3,0% w 2024 r.). 

image
Od lewej: posłanka Anna Gembicka (PiS) i Alicja Łepkowska-Gołaś (KO)
FOTO: Kancelaria Sejmu

Konsumenci czekają na jaja i mleko

W przypadku ekologicznej produkcji zwierzęcej najszybciej rozwija się chów drobiu (pogłowie 1,1 mln). Najwięcej w tej grupie jest kur nieśnych (wzrost o 200 tys. sztuk względem 2023 r.).

Jeżeli chodzi o "eko bydło" to mamy w kraju obecnie 28 tys. sztuk. Warto podkreślić, że w obszarze ekologicznej produkcji zwierzęcej znacząco zwiększyła się ostatnio produkcja mleka krowiego.

Możliwość osiągnięcia wyższych dochodów

– Jednym z priorytetów resortu rolnictwa jest wspieranie ekologicznej produkcji zwierzęcej – przyznał Jan Golba. Ekspert zwracał uwagę, że produkcja ekologiczna jest trendem światowym. Po wielkiej fascynacji produkcją żywności w warunkach przemysłowych konsument coraz częściej poszukuje żywności powstałej w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dąży do tego, aby w Polsce odbywała się nie tylko produkcja pierwotna żywności ekologicznej, ale również, aby dynamicznie rozwijała się produkcja ekologicznej żywności przetworzonej.

Przetwórstwo produktów ekologicznych daje rolnikom możliwość osiągnięcia wyższych dochodów poprzez skracanie łańcuchów dostaw, wpływa pozytywnie na budowanie relacji handlowych oraz zwiększenie liczby miejsc pracy na obszarach wiejskich.

Krzysztof Zacharuk

Krzysztof Zacharuk
Autor Artykułu:Krzysztof Zacharuk
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 12:34