Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wiatr w żagle

22.01.2021

Drukuj

Wiatr w żagle

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

A jednak! Czas pokazał, jak bardzo się mylił. Mimo że gospodarstwo funkcjonowało bardzo dobrze, często brakowało przysłowiowej kropki nad i.
– Tata – Andrzej Kurzątkowski, zrobił pierwszy krok – gdy nastały nowe czasy, wybudował oborę i całkowicie wymienił park maszynowy. Na dopilnowanie stada nie zawsze starczało czasu, bo oprócz gospodarowania, pełnił jeszcze funkcje publiczne – był burmistrzem, potem radnym. Krowy wydoił i jechał do miasta. A po osiągnięciu pewnego pułapu liczą się szczegóły i niuanse...


Zmiany mają w genach

Gospodarstwo w rękach rodziny Kurzątkowskich jest od lat – pod koniec ubiegłego wieku liczyło ok. 30 sztuk krów, dojonych do konwi, w uwięziówce na ściółce, z paszą zadawaną z taczki. Przez okres zmian przeprowadził je ojciec naszego rozmówcy.
– Przełomowy był rok 2002 – wtedy powstała nowa obora i wszystko ruszyło z kopyta. Projekt obory rodzice przywieźli z Niemiec. W okolicy byliśmy pierwsi z oborą rusztową wolnostanowiskową, wielu sąsiadów nie wierzyło, że tak można prowadzić hodowlę – wspomina Łukasz Kurzątkowski.
Po 15 latach budynek na 100 sztuk, mimo że nadal funkcjonalny, okazał się za mały, więc już syn zmodernizował go i powiększył do 180 szt. W miarę jak rosło stado podstawowe, palącą potrzebą stało się miejsce dla rozrastającego się stada młodzieży. W 2011 r. powstała obora dla jałówek i krów zasuszonych (ruszty i głęboka ściółka), która po paru latach znów była za mała. Od 2017 roku po rozbudowie mieści 150 jałówek (na rusztach i matach gumowych).

r e k l a m a


Konflikt pokoleń?

– Typowego konfliktu nie ma – śmieje się młody gospodarz. Może tylko tata jest nieco bardziej sceptyczny niż ja i z większym dystansem podchodzi do zmian. Ale mamy umowę – każdy pomysł czy zmiana przechodzi przez okres próbny. Jak się sprawdzi – zostaje z nami.
Kiedy w 2010 roku Łukasz Kurzątkowski przejmował stery – setka krów dawała 8500 kg mleka. Dziś wydajność sięga 10 700 kg (3,8% tłuszczu i 3,3% białka) i stale rośnie. Krów dojnych jest 190 sztuk, do tego 230 sztuk młodzieży żeńskiej. Ostatni zakup na remont stada miał miejsce w 2005 roku. Od tego czasu stado jest samowystarczalne.
– Wszystkie wydatki są precyzyjnie planowane – tłumaczy hodowca. Uznaliśmy, że 30–40% dochodu netto za mleko można obciążyć spłatami/kredytami, nigdy nie więcej. Mamy to szczęście, że mleko oddajemy do bardzo stabilnej mleczarni (SM Mlekpol w Grajewie, aktualna cena 1,70 zł netto/l). To bardzo ułatwia planowanie budżetu.

Profilaktyka kosztuje

– Kosztuje, ale zwraca się z nawiązką – mówi z przekonaniem nasz rozmówca. Kolejnym punktem, który lekko szwankował w gospodarstwie, był odchów cieląt. Po rozpoznaniu okazało się, że problemem jest kryptosporydioza.
Hodowcy zainwestowali w kojce pojedyncze (do ukończenia 1,5 mies. życia), a potem grupowe (po 5 sztuk) – chodziło o to, by można je łatwo zdezynfekować (w 100°C). Cielęta dostają po narodzeniu 4 litry siary sondą, potem przez kolejne 4 dni mleko pełne, a następnie preparat mlekozastępczy i suchy TMR. Po wprowadzeniu zmian, problem z odchowem praktycznie się skończył. Od pół roku cielęta są ważone, a hodowca ściśle monitoruje przyrosty dobowe. Na tej podstawie podejmuje później decyzję o terminie krycia czy pozostawieniu (lub nie) danej sztuki na remont stada.


Mokry TMR

Łukasz Kurzątkowski jeszcze utrzymuje krowy w grupach – 2 laktacyjne i 2 zasuszeniowe, 3 dawki dla młodzieży. TMR dla krów dojnych ma zawartość s.m. na poziomie 36–38% (od 4 lat zainspirowany przykładem hodowcy z Danii). Krowy są zdrowe i nie są w stanie separować dawki. Ale w przyszłości młody hodowca znów planuje zmiany.
– Będzie jedna grupa laktacyjna – wyjaśnia. Rozwiązanie podpatrzył w Danii – tam funkcjonowało jak w zegarku przy dziennej produkcji 38 l mleka/krowy. To kwestia ilości pobranego TMR-u. Krowy w szczycie laktacji zjadają go ponad 60 kg, krowy tuż przed zasuszeniem znacznie mniej. Zamiast więc manewrować proporcjami pasz i mieszać osobne dawki dla kilku grup, będzie kombinacja ilością. Przy tym systemie żywienia bardzo ważny jest szybki rozród – do 150. dnia laktacji krowa powinna być cielna (by uniknąć wzrostu BCS i gwałtownego spadku krzywej laktacji).
Obecnie krowy dostają TMR obliczony na 43 litry mleka (przy średniej dziennej produkcji stada 34 l). Składa się on z sianokiszonki (z lucerny i traw), kiszonki z kukurydzy, melasy, gniecionego jęczmienia i kukurydzy, sieczki słomianej i mieszanki treściwej, przygotowywanej w gospodarstwie (bez GMO, zgodnie w wymogami mleczarni). Druga grupa laktacyjna (na 30 l) dostaje dokładnie to samo, ale w innych proporcjach.

Ciągle coś

Pytany o plany na przyszłość – hodowca oprócz zmian w żywieniu planuje w najbliższym czasie zainstalować profesjonalne zraszacze.
– Obecnie to wcale nie fanaberia – tłumaczy i dodaje: Obliczyłem, że w 2019 roku, przed zamontowaniem prowizorycznych zraszaczy dziennie uciekało 700 kg mleka. W 2020 roku, który wprawdzie źle się zapowiadał (susza), ale nie był aż tak upalny, nasza prowizorka się sprawdziła, więc teraz czas na coś solidniejszego. A potem na pewno znów coś znajdę, co można udoskonalić – podsumowuje.

Polecany artykuł

ANKIETA: Gdzie rolnicy kupują części do maszyn rolniczych i jakie mają pojazdy


Widziałeś już nasze video "O czym piszemy we wrześniowym wydaniu top agrar Polska?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Tagi:

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody