StoryEditor

Australia: ubój bydła spadnie do najniższego od 35 lat poziomu

Oczekuje się, że w 2021 r. ubój bydła w Australii spadnie do najniższego od 35 lat poziomu i wyniesie 6,8 mln sztuk. Gwałtownie spadnie również eksport wołowiny i żywych zwierząt.
12.05.2021., 20:05h

W Australii, prawdopodobnie, w bieżącym roku na ubój trafi mniej bydła niż kiedykolwiek w ciągu ostatnich 35 lat. Przynajmniej takie jest założenie stowarzyszenia branżowego Meat & Livestock Australia (MLA), które w kwietniu ponownie znacznie obniżyło swoją prognozę.


Około 25% mniej niż w 2019 r.

W porównaniu z już słabym rokiem 2020, eksperci spodziewają się teraz spadku liczby ubojów o 811 000 sztuk, czyli 10,7%, do 6,78 mln sztuk bydła. W porównaniu z rokiem 2019, byłby to spadek o 2,27 mln sztuk, czyli o 25,1%.

Chociaż oczekiwany wzrost masy tusz powinien częściowo złagodzić spadek produkcji w 2021 r., to w ostatecznym rozrachunku oczekuje się, że produkcja wołowiny będzie o 184 tys. ton, czyli o 8,6%, niższa niż w ubiegłym roku.

W rezultacie długotrwałej suszy pogłowie bydła w Australii w połowie ubiegłego roku zostało zredukowane do poziomu najniższego od początku lat 90 i liczyło 24,62 mln sztuk. Od tego czasu jednak sytuacja się poprawiła, a MLA przewiduje, że w czerwcu 2021 r. wielkość stada wyniesie 25,92 mln sztuk. Byłoby to o 5,3% więcej niż dwanaście miesięcy wcześniej. Oczekuje się również, że do 2023 r. przywrócona zostanie pierwotna liczebność stada, wynosząca około 28 mln sztuk, pod warunkiem, że anomalie pogodowe nie staną na przeszkodzie.


Jedynie powolna odbudowa

Niedobór bydła ma również zauważalny wpływ na eksport. Przewiduje się, że eksport wołowiny z Australii nie przekroczy w tym roku 1,35 mln ton, co oznacza spadek o 180 tys. ton lub 11,7% w stosunku do roku ubiegłego. Dwa miesiące wcześniej MLA szacowało eksport na nieco ponad 1,5 mln t. W 2019 r. eksport tego mięsa wyniósł 1,8 mln t.

Podobnie niekorzystne perspektywy rysują się dla eksportu żywego bydła, który w 2021 r. ma spaść o nieco ponad jedną czwartą rok do roku do 750 tys. sztuk.

Ograniczone dostawy, wyższe ceny i pandemia koronawirusa spowodowały również spadek konsumpcji wołowiny w Australii. Według stowarzyszenia branżowego, średnie spożycie na osobę w 2020 roku spadło o 2,5 kg rok do roku do 22,8 kg. Oczekuje się, że w tym roku spadnie o kolejne 0,5 kg.

Źródło: AgE
Fot. Twitter/Meat & Livestock Australia

Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 12:49