StoryEditor

Małe rzeźnie rolnicze i przetwórstwo mięsa: jakie ułatwienia dla rolników?

Małe rzeźnie rolnicze mogą korzystać z ułatwień w zakresie konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia pomieszczeń dla rolniczych rzeźni, a przetwórstwo nie wymaga tak restrykcyjnych przepisów jak w dużych zakładach. Jakie są ułatwienia dla rolników?

10.11.2025., 15:30h

Podmioty prowadzące rzeźnie o małej zdolności produkcyjnej w gospodarstwach rolnych, tzw. „rzeźnie rolnicze” mogą korzystać ułatwień i mniej restrykcyjnych przepisów odnośnie wymagań niż duże ubojnie.

Jakie ułatwienia w porównaniu do dużych zakładów ubojowych?

Jak wymienia resort rolnictwa rzeźnie rolnicze mogą być wyposażone w podstawową infrastrukturę, tj. pod określonymi warunkami, mogą np. składać się z jednego pomieszczenia, nie muszą posiadać miejsc postojowych dla zwierząt oczekujących na ubój, czy pomieszczeń lub zagród dla chorych lub podejrzanych o chorobę zwierząt, nie muszą posiadać w budynku rzeźni toalet, czy szatni dla personelu, nie muszą dysponować myjniami środków transportu, mogą posiadać wyłącznie dwa urządzenia do chłodniczego przechowywania mięsa oraz jedno urządzenie do przechowywania mięsa pakowanego i niepakowanego.

Małe rzeźnie rolnicze również mogą korzystać z wielu uproszczeń infrastrukturalnych, na przykład:

  • nie muszą posiadać miejsc postojowych dla zwierząt oczekujących na ubój,
  • nie muszą dysponować myjniami środków transportu,
  • mogą posiadać wyłącznie dwa urządzenia do chłodniczego przechowywania mięsa,
  • nie muszą posiadać oddzielnego systemu odprowadzania ścieków,
  • rozbiór mięsa, pod pewnymi warunkami, może odbywać się w tym samym pomieszczeniu co ubój zwierząt.

image

Jakie obowiązki skarbowe i preferencje ma rolnik rozliczający VAT na zasadach ogólnych chcąc sprzedawać jaja w ramach RHD?

Zakłady przetwórcze o małej skali

Ułatwienia w zakresie przetwórstwa dla rolników również przewidują polskie przepisy.

- W odniesieniu do kwestii ułatwień dla zakładów przetwarzających mięso na małą skalę, w Polsce również wdrożono mniej restrykcyjne przepisy krajowe dla takich zakładów. Przetwórstwo żywności, w tym mięsa, na małą skalę na uproszczonych zasadach można prowadzić przede wszystkim w ramach takich form działalności jak: rolniczy handel detaliczny (RHD), działalność marginalna, lokalna i ograniczona (MLO), czy zakład o małej zdolności produkcyjnej – podaje resort rolnictwa.

Rolniczy handel detaliczny - ułatwienia

W ramach RHD rolnicy mogą, na uproszczonych zasadach, produkować, w tym przetwarzać żywność i sprzedawać ją konsumentom lub do lokalnych zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumentów, takich jak np. sklepy, restauracje czy stołówki. Warunkiem jest to, aby taka żywność zawierała co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu prowadzącego RHD.

MLO - ułatwienia

W przypadku działalności MLO, analogicznie jak w przypadku RHD, obowiązują uproszczone wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności. Podmioty, w tym rolnicy, mogą prowadzić produkcję niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego (poddanych obróbce lub przetworzeniu) takich jak np. produkty mięsne, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, gotowe posiłki/potrawy, jak również mogą prowadzić rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa m. in. wołowego, wieprzowego czy drobiowego. Surowce/produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do produkcji w ramach MLO mogą pochodzić z własnych gospodarstw rolników prowadzących taką działalność, jak również z innych gospodarstw lub zakładów. Wyprodukowana żywność może być zbywana konsumentom oraz ww. lokalnym zakładom prowadzącym handel detaliczny bezpośrednio zaopatrującym konsumentów.

image

Jak przejść z RHD na MLO? Oto plan działania!

Jakie są konkretne ułatwienia w ramach RHD i MLO?

Przykładowe ułatwienia dla rolników rozpoczynających i prowadzących produkcję żywności w ramach RHD i MLO z zakresu bezpieczeństwa żywności:

– skrócenie procedury uzyskiwania uprawnień do prowadzenia działalności (wymagana jest rejestracja, a nie zatwierdzenie zakładu)

– zwolniono rolników z obowiązku sporządzania projektu technologicznego zakładu);

– mniej rygorystyczne wymagania higieniczne niż te, które dotyczą zakładów prowadzących produkcję żywności na dużą skalę, przy zachowaniu podstawowych zasad i wymogów gwarantujących bezpieczeństwo konsumenta;

– dostosowanie częstotliwości kontroli podmiotów do skali ich działalności – ustalana na zasadzie analizy ryzyka przez nadzorujące organy urzędowej kontroli żywności (Inspekcja Weterynaryjna lub Państwowa Inspekcja Sanitarna).

Przewidziano również ułatwienia dla zakładów o małej zdolności produkcyjnej prowadzących rozbiór mięsa, produkcję mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych. Dostosowania te dotyczą, np.: przechowywania w tym samym pomieszczeniu mięsa pakowanego i niepakowanego, urządzeń do mycia i odkażania rąk dla pracowników, urządzeń do odkażania narzędzi, możliwości prowadzenia rozbioru mięsa i produkcji mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych w jednym pomieszczeniu.

Resort rolnictwa na razie nie planuje dodatkowych zmian w tym zakresie.

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. grudzień 2025 18:30