Wyjątkowo nowoczesna, komfortowa i elegancka – w typowo szwedzkim stylu – obora powstała w gospodarstwie Hamra Farm – Centrum Doświadczalno-Wdrożeniowym firmy DeLaval. Hamra Gard to główna siedziba firmy DeLaval, światowego lidera w produkcji nowoczesnych rozwiązań dla produkcji mleka, zwłaszcza techniki doju. Od pierwszego robota udojowego VMS, stworzonego i wprowadzonego na rynek w 2000 roku, i pionierskiego doju 8 maja 2000 roku, minęło 25 lat.
Nowoczesna obora i najnowsze roboty VMS 300
Obecnie w doświadczalnej, a zarazem w pełni produkcyjnej, oborze firmy DeLaval w miejscowości Tumba, na południowy zachód od Sztokholmu od 3 miesięcy produkcja mleka odbywa się niemal autonomicznie. W imponującym budynku zlokalizowanym wręcz po drugiej stronie drogi od głównej siedziby i zakładu produkującego roboty udojowe, pracują najnowsze urządzenia schodzące z linii produkcyjnej firmy DeLaval.
Obora na 350 krów dojnych (łącznie na 500 krów) została wyposażona w pięć robotów udojowych, w tym cztery VMS V310 oraz jeden VMS V 300 model 2025. Roboty mają nowoczesny system Flow Responsive Milking, utrzymujący stałe podciśnienie na końcu strzyka. Warunki doju dostosowują się do specyfiki przepływu mleka z każdej ćwiartki, co zapewnia szybsze, a jednocześnie bardziej delikatne i pełniejsze wydojenie. Dzięki temu krótszy jest czas doju i lepsze wykorzystanie robota. Obecnie średnia wydajność stada to 12 600 l mleka od krowy rocznie. Rekordowa wydajność mleczna najlepszej krowy w stadzie w Hamra przekracza 20 tys. litrów mleka rocznie.
Niezwykle przydatną funkcją jest analiza komórek somatycznych MCA (Milk Cell Analysis) rozbudowana o system wczesnego wykrywania mastitis na podstawie zbieranych danych i analizy warunków sprzyjających powstawanie mastis wspomagane przez AI (sztuczną inteligencję). Ma to na celu wczesne wykrycie przypadków mastitis i odpowiednio szybką reakcję ze strony managera stada.
Prawie autonomiczna obsługa
Nowa obora funkcjonuje wręcz autonomicznie, wyposażona w automatyczne zadawanie świeżej paszy, przygotowywanej w stacjonarnym mieszalniku, stacje indywidualnego żywienia paszą treściwą oraz roboty czyszczące korytarze spacerowe – robi wrażenie. Jak na Szwecję przystało, sporo w niej elementów drewnianych, boksy są regularnie wyścielane trocinami, a wentylatory wspomagają wentylację pomieszczenia.
Szersza relacja z wizyty w Hamra Farm na łamach top agrar Polska oraz Elita, a także na naszym portalu.
