StoryEditor

Chiny: wieprzowina drożeje w szalonym tempie

Już trzeci miesiąc z rzędu w Chinach branża trzody chlewnej przeżywa trudne chwile z uwagi na bardzo dynamiczne redukcje pogłowia świń, a gospodarka dalsze pogłębienie się inflacji, wynikającej między innymi ze wzrostu cen wieprzowiny. Przy tak ogromnym braku żywca, nic dziwnego że ceny gwałtownie rosną.
23.09.2015., 13:09h

Tylko w sierpniu br. ceny mięsa wieprzowego były aż o 19,6% wyższe niż w tym samym okresie rok wcześniej. Sytuację tę analitycy tłumaczą wspomnianym spadkiem pogłowia. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że w Chinach wieprzowina jest ważną częścią przeciętnego koszyka zakupów i znacząco wpływa na wskaźnik pomiaru cen towarów i usług konsumpcyjnych w Chinach. W sierpniu inflacja sięgnęła 2%, wzrastając wobec lipca o 0,4 p.p. Tym samym, była najwyższa w skali roku. Ponadto nic nie wskazuje na to, by ceny wieprzowiny w najbliższym czasie zaczęły spadać lub przynajmniej się zatrzymały na tym samym poziomie. Podobnie będzie z inflacją – raczej na pewno będzie dalej postępować.  ag, na podst. FAMMU/FAPA

Fot. A. Kurek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. maj 2024 10:42