StoryEditor

Presja obniżania cen trwa

Październikowe ceny reprezentatywne wieprzowiny zostały obniżone aż w 20 krajach Unii Europejskiej, utrzymując się jednocześnie na średnim poziomie 141,97 euro/kg dla klasy E. Polska średnia stawka wieprzowiny była o prawie 3% niższa od średniej unijnej i dalej notowane są spadki.
02.12.2015., 15:12h

Porównując średnią unijną stawkę z wrześniową, widać różnicę -3,2%. Natomiast w stosunku do ceny z października 2014 r. różnica wynosi -1%. Wzrost ceny został odnotowany jedynie w 7 pozostałych członkach Wspólnoty (poza Maltą, tam ceny nie zmieniły się). Ceny wieprzowiny najszybciej spadały w:
Portugalii (-10,8%), Hiszpanii (-8,0%), we Francji (-7,1%), w Austrii (-5,2%), Polsce (-5,1%), we Włoszech (-4,9%), w Holandii (-4,2%), Belgii (-3,3%), Słowenii (-3,1%), Niemczech (-2,4%), Wielkiej Brytanii (-2,2%), Luksemburgu (-2,1%), Chorwacji (-2,0%), na Łotwie (-1,9%), w Irlandii (-1,7%), na Cyprze (-1,6%) oraz na Węgrzech (-1,6%).
Najszybciej natomiast rosły w: Rumunii (+2,7%), Szwecji (+1,5%), Danii (+1,4%), Estonii (+0,9%), Bułgarii (+0,8%), Czechach (+0,5%) oraz na Słowacji (+0,1%).

W Polsce średnia cena wieprzowiny w omawianym czasie wynosiła około 137,94 euro/100 kg – była najniższa od początku stycznia tego roku i jednocześnie niższa o prawie 5% niż w październiku ubiegłego roku. Ostatnia październikowa krajowa stawka wieprzowiny była o 2,8% niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Jednocześnie polska cena była wyższa o 3,8% od średniej ceny w Danii, jednak w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 5,3% niższa.

Na pytanie dlaczego tak się dzieje analitycy odpowiadają, że rynki poszczególnych krajów UE są już tak przesycone wieprzowiną, że handel pomiędzy krajami bardzo osłabł. Zalegające w magazynach mięso trzeba sprzedać, a ponieważ popyt nie jest na tyle wysoki, by sprostać podaży, stawki skupu są dramatycznie obniżane. Na dodatek, jak sugerują dane Eurostatu, w pierwszych ośmiu miesiącach tego roku liczba ubojów żywca wieprzowego w UE zwiększyła się o 3,1% w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. Także w Polsce miało to miejsce - poziom ubojów świń zwiększył się o 5%, podczas gdy dla porównania w Niemczech wzrósł o 1,9%. Tak wysoka podaż wywiera presję na kraje Unii do dalszego obniżania cen.  ag, na podst. FAPA

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. maj 2024 12:42