StoryEditor

USDA: w 2023 roku światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) spodziewa się wzrostu światowej produkcji wieprzowiny. Nie nastąpi to jednak w UE. 
29.10.2022., 17:10h
Światowy rynek wieprzowiny nieco się uspokaja po wstrząsach spowodowanych ASF w Chinach. Rosnące koszty spowalniają obecnie produkcję na całym świecie. USDA przewiduje jednak, że produkcja mięsa wieprzowego w 2023 roku wzrośnie, co prawda niewiele, bo o 1%. Wyższe ceny konsumpcyjne spowalniają jednak spożycie, przez co globalne możliwości sprzedaży oceniane są nieco niżej.

Chiny odbudowały swoje stada świń po załamaniu ASF, ale nie osiągnęły jeszcze poziomu wyjściowego z 2018 roku. Produkcja wieprzowiny w Państwie Środka w przyszłym roku szacowana jest na około 52 mln ton, a konsumpcja na 53,6 mln ton. Wynika z tego, że spożycie na jednego mieszkańca wynosi 38,3 kg. Oczekuje się, że zapotrzebowanie na import wyniesie 1,7 mln ton, co stanowi 18% globalnego importu tego mięsa. W 2020 roku import wieprzowiny do Chin osiągnął najwyższy w historii poziom 5,3 mln ton, czyli 45% światowego handlu. Obecne chińskie ceny trzody chlewnej przekraczają granicę 4 euro za kg.

UE w odwrocie?

Dla UE-27 USDA szacuje spadek produkcji wieprzowiny o niecały 1% do 22,6 mln ton. Jest to kontynuacja obserwowanego od ponad 5 lat spadku produkcji świń w Unii...
Pozostało 68% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 10:50