StoryEditor

Zapraszamy na III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie!

Już 25 czerwca zapraszamy na III Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie. Jeśli chcesz być na bieżąco z najważniejszymi zagadnieniami dotyczącymi rynku oraz produkcji trzody chlewnej – nie możesz przegapić tego wydarzenia!
14.05.2021., 13:05h
To już trzecia edycja konferencji organizowanej przez redakcję top agrar Polska dedykowana hodowcom i producentom świń, lekarzom weterynarii oraz wszystkim przedstawicielom branży, związanych z produkcją żywca wieprzowego. W tym roku nasze spotkanie w gronie fachowców odbędzie się pod hasłem "Jak produkować bezpiecznie i stabilnie".

W tym roku, ze względu na sytuację związaną z pandemią koronawirusa odbędzie się ona w formule hybrydowej – na miejscu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich oraz on-line.
Grono naszych prelegentów tworzą najlepsi specjaliści z kraju i zagranicy, którzy poruszą najbardziej aktualne zagadnienia związane z rynkiem, technologią produkcji, żywieniem oraz zdrowiem świń w trzech blokach tematycznych:

Nowe wyzwania w organizacji produkcji świń

  • Zarządzanie produkcją trzody chlewnej w nowych realiach – wprowadzenie redakcji oraz wypowiedzi praktyków
  • ASF w Polsce – bieżąca sytuacji epizootyczna i perspektywy na uwalnianie regionów ze stref – dr Bogdan Konopka, główny lekarz weterynarii
  • Kto będzie mógł się rozwijać w Polsce – czy nowe przepisy zablokują inwestycje w produkcję trzody chlewnej? – Piotr Włodawiec, Kancelaria Prokurent
  • Topowe wyniki produkcyjne w wysokoplennych stadach dzięki precyzyjnemu żywieniu oraz wykorzystaniu najnowszych technologii. Jak odsadzać prosięta po 2023 roku, czyli odchów prosiąt bez tlenku cynku – prof. dr hab. Anna Czech, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Możliwości ograniczenia negatywnego wpływu gorzkiego smaku na pobranie paszy i wyniki produkcyjne trzody chlewnej – dr Marcin Kamiński, Lucta Polska
  • Niehormonalne metody zarządzania okresem poodsadzeniowym u loch – dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol

Zdrowe stada utrzymywane w warunkach dobrostanu

  • Bezjarzmowe utrzymanie loch i kastracja prosiąt w znieczuleniu – czy czeka nas rewolucja w podejściu do produkcji świń? – prof. dr hab. Roman Kołacz, Instytut Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Jak nowe technologie wspomagają walkę ze zmiennym wirusem PCV2? – dr Agnieszka Mańka, Zoetis Polska
  • Właściwie przeprowadzone zasiedlenie chlewni i szybka ocena stanu zdrowotnego świń postawą opłacalnego tuczu – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie, Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR

Nasze spotkanie zakończy dyskusja pod hasłem: Jak w ostatnim roku zmienił się światowy i europejski rynek świń – nowe wyzwania dla branży i prognozy na przyszłe lata. Udział w niej wezmą przedstawiciele producentów świń, branży mięsnej oraz znawcy rynku, którzy naświetlą nam zmiany zachodzące w ostatnich miesiącach na europejskim i polskim rynku trzody chlewnej.

Nie czekaj! Zapisz się już dziś – liczba miejsc ograniczona!

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 07:35