StoryEditor

Jak zarabiać na zrównoważonej produkcji żywności w rolnictwie? Zapraszamy na bezpłatne webinarium!

Rolnictwo ewoluuje na naszych oczach. Doświadczamy zmian klimatu, nowych przepisów i norm prawnych, innych wymagań konsumentów oraz firm, które skupują i przetwarzają płody rolne. Jak zrozumieć te zmiany, dostosować się do nich bez strat w produkcji i – co najważniejsze – zarabiać więcej w gospodarstwie dzięki ich wdrożeniu? To zagadnienia, o których będziemy dyskutować już niebawem w gronie praktyków i ekspertów podczas webinarium dotyczącego zrównoważonej produkcji w rolnictwie.
02.11.2022., 17:11h

Już w czwartek 24 listopada Polskie Wydawnictwo Rolnicze, wydawca m. in. takich czasopism i portali jak top Agrar Polska czy Tygodnik Poradnik Rolniczy, wspólnie z Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” zapraszają na webinarium pt.: „Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”.

Webinarium jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie rolników i przetwórców zrównoważoną produkcją w gospodarstwach rolnych. Część z nich już wdrożyła u siebie te zasady, a niektórzy wprowadzili w swoich gospodarstwach wybrane dobre praktyki i potrzebują więcej wiedzy oraz informacji w tym zakresie. Wielu producentów rolnych stosuje już zasady produkcji zrównoważonej zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej, ale nie są tego do końca świadomi.

Czym jest produkcja zrównoważona? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w doborowym gronie ekspertów i praktyków, którzy przedstawią główne założenia, wskażą obszary działania, wytłumaczą proces certyfikacji takiej produkcji i podpowiedzą najlepsze rozwiązania do finansowania tych zmian w rolnictwie.

Poniżej ramowy program webinarium, które planujemy na 24.11.2022 r od godz. 13:00.

13:00 – Rozpoczęcie webinarium i wprowadzenie do tematu. Bartłomiej Czekała, Dyrektor PWR Online/Redaktor Naczelny Portali Grupy PWR.

13:05 - Zrównoważona produkcja w rolnictwie i jej finansowanie. Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów Agro Banku BNP Paribas.

13:15 – Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności? Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.

13:30 – Certyfikacja zrównoważonego rolnictwa – najpowszechniejsze systemy. Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych SGS Polska.

13.50 - Panel dyskusyjny – debata: Jak zrównoważona produkcja żywności wygląda w praktyce okiem ekspertów i rolników? Certyfikacja, nawożenie, rolnictwo regeneratywne, produkcja roślinna oraz zwierzęca, emisyjność i inne aspekty.

- Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Produktów AGRO Banku BNP Paribas

- Piotr Nowacki, Kierownik Usług Żywnościowych, SGS Polska

- Jarosław Wańkowicz, Dyrektor ds. zarządzania surowcem Farm Frites Poland SA

- Marcin Sokołowski, Menedżer Zabezpieczenia Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Surowca z OSI Food Solutions

- Piotr Kotowski, Product Manager Timac Agro Polska

- Łukasz Haase, rolnik indywidualny, Hasse Farm

14.45 - Pytania od uczestników webinarium

14.55 - Podsumowanie debaty

15.00 - Zakończenie webinarium

Zachęcamy serdecznie do udziału w bezpłatnym webinarium. Wystarczy zarejestrować się pod adresem webinar.pwr.agro.pl. Dodatkowo podczas rejestracji można zadać pytanie naszym prelegentom. Odpowiedzi na te pytania pojawią się podczas transmisji webinarium.


Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 18:08