StoryEditor

Mikroby poprawią odporność roślin

Mikroorganizmy są dzisiaj popularne niemal w każdej dziedzinie życia. Rolnictwo oczywiście też z nich korzysta i to na coraz szerszą skalę.
12.12.2019., 15:12h
Okazuje się, że mikroorganizmy glebowe mogą wpływać pozytywnie na odporność roślin na choroby. Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu York wraz z zespołem z Chin i Holandii zaobserwowali, że pewne patogeny atakujące rośliny występują w uprawach placowo, a nie porażają całej plantacji.

Badania dotyczyły upraw pomidora i ziemniaka, które atakowane są przez bakterię Ralstonia solanacearum. W Polsce wywołuję chorobę o nazwie śluzak ziemniaka, a wykryto ją po raz pierwszy w 2014 r. (na zdjęciu; o śluzaku pisaliśmy w „top agrar Polska” 5/2017). Zmorą jest jednak w Chinach, Indonezji czy niektórych krajach Afryki.

Samo doświadczenie nie było złożone i polegało na sprawdzeniu, jakie mikroorganizmy występują w glebie, na której rosły zdrowe i chore rośliny. Chorobotwórcza bakteria znajdowała się na całej badanej plantacji, na której rosły pomidory. Okazało się, że w glebie roślin zdrowych było więcej mikroorganizmów, które działają też wypierająco na inne gatunki chorobotwórcze, np. Pseudomonas.

Wykonywane przeszczepy glebowe w ramach doświadczenia wykazały, że rzadkie bakterie wypierające gatunki chorobotwórc...
Pozostało 22% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 10:03