Apel europejskich producentów cukru
Załamanie cen na światowym rynku cukru wywiera coraz większą presję na europejskich producentów i przetwórców. W branży sytuację określa się jako „wyjątkowo niepokojącą”, a kilka cukrowni już zostało zamkniętych lub stoi w obliczu zamknięcia.
Südzucker AG przewiduje przedłużający się okres trudnych warunków rynkowych. Europejscy producenci i przetwórcy cukru apelują obecnie do UE o interwencję na rynku.
Przyczyny kryzysu na rynku cukru
Jedną z przyczyn kryzysu cenowego jest wzrost globalnej produkcji, szczególnie w Brazylii, Indiach i Tajlandii. Najnowszy raport dotyczący rynku cukru, opublikowany przez Agricultural Diplomatic Service (FAS) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), prognozuje globalną produkcję cukru w roku obrotowym 2025/26 na poziomie 189,3 mln ton. Oznaczałoby to wzrost o 8,3 mln ton w porównaniu z rokiem poprzednim.
Według raportu FAS, większa produkcja w Brazylii i Indiach z nawiązką rekompensuje spadek produkcji w Unii Europejskiej.
...
