StoryEditor

Amerykanie będą produkować mięso z powietrza

Były już różne pomysły – steki z probówki, steki sojowe, steki z drukarki 3D, teraz przyszedł czas na steki z … powietrza. Brzmi dziwnie i nierealnie? A jednak… 
17.02.2020., 09:02h
Wśród nas coraz więcej osób zaprzestaje z różnych względów jeść mięso. Szukając alternatyw wzrasta spożycie sojowych produktów, co jak twierdzą właściciele amerykańskiego startupu Air Protein, także nie jest zbyt bezpieczne dla środowiska i klimatu (szczególnie, że znaczna większość upraw soi jest modyfikowana genetycznie, a wegetarianie czy weganie często są również przeciwko modyfikacjom genetycznym).

Z myślą o środowisku i zapotrzebowaniu rynku firma Air Protein wymyśliła projekt, który ma rozwiązać obydwa problemy. Twórcy pomysłu postanowili produkować mięso z dwutlenku węgla, a dokładniej wykorzystać w tym celu baterie przetwarzające CO2 w bezsmakowy proszek – białko. Wodorotrofy we współpracy ze startupem miałyby rozwiązać problem klimatyczny… 

Jak twierdzą specjaliści oceniający projekt, proces będzie mniej szkodliwy dla zasobów naturalnych niż inne alternatywne produkty mięsne pochodzenia roślinnego. Proces wytwarzania białka przez wodorotrofy wymaga 1000 krotnie mniej zasobów ziemi i wody niż produkcja soi. Podobne eksperymenty przeprowadzała NASA już w latach 60 ubiegłego wieku. 

Pierwszy produkty z proszku wytwarzany przez bakterie miałby powstać w przyszłym roku. Oprócz pseudomięsa mogą powstać z niego także makarony, płatki, koktajle. Air Protein ma już konkurencję, gdyż podobny projekt prowadzi fińska firma Solar Food.
Drobnoustroje żywione CO2 wypluwają mieszaninę białka, węglowodanów i tłuszczy. 
Jednak ani ten produkt, ani proszek białkowy nie posiada smaku, dlatego bardzo interesujące jest to, w jaki sposób obydwie firmy w „naturalny” sposób nadadzą produktom smak....

Oprac. dkol na podst. spidersweb.pl
Fot. poglądowe
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 19:59