StoryEditor

Biesiadowanie łączy narody

Minister Krzysztof Jurgiel wypił puchar piwa z przedstawicielami Ambasady Niemiec w Polsce oraz skosztował przysmaków z kilku krajów UE. Bo biesiadowanie łączy narody!
08.12.2015., 21:12h

Tradycyjne smakołyki lokalnych kuchni, takie jak węgierski gulasz drobiowy, mini naleśniki rodem z Holandii, owocowy chleb ze Słowenii, sery z Francji, Cypru czy Szwajcarii, a na deser – sztrucla z Czech czy słodkie ciasto z Belgii,  tudzież soki, wina i inne wysokoprocentowe napitki – królowały dziś podczas wieczornej gali w Sali Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Te i wiele innych specjałów czekało na gości tradycyjnego spotkania bożonarodzeniowego, organizowanego przez służby rolne korpusu dyplomatycznego państw, akredytowanych w Polsce już od 2002 r. Spotkanie otworzył ambasador Holandii, wraz z ministrem rolnictwa Krzysztofem Jurgielem i prof. Alojzym Szymańskim, rektorem SGGW. Poza ministrem rolnictwa nie pojawił się żaden nowy jego zastępca, nie licząc dr Zofii  Krzyżanowskiej, radcy generalnego MRiRW. Jurgiel podkreślił, że stawia na współpracę w ramach UE, by czynić ją silną.

Zdjęcia z wieczornej gali oraz kulinarnych dekoracji prezentujemy  poniżej. Na spotkanie zapraszały i przysmaki przygotowały następujące kraje: Austria, Cypr, Czechy, Dania, Francja, Węgry, Grecja, Niemcy, Holandia, Słowenia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, Flandria.

fot. Łuczak

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 04:05