StoryEditor

Nasz test: Jak punkty skupu badają ziarno?

To pierwszy taki test. Nikt przed nami go nie wykonał. Do punktów skupu wysłaliśmy próbki składające się z dokładnie takiego samego ziarna. Cel? Sprawdzenie jakości badań pszenicy jakościowej.
28.03.2017., 10:03h

Każdy rolnik sprzedający pszenicę jakościową liczy na to, że parametry ziarna zostaną rzetelnie zbadane. Od wyniku badań zależy przecież ostateczna cena za towar. Dlatego też postanowiliśmy sprawdzić, jak skupy badają ziarno.

W tym celu w jednym gospodarstwie z jednej partii ziarna pobraliśmy pszenicę, z której po ujednoliceniu przygotowaliśmy próbę ziarna w 20, identycznych powtórzeniach. 

  1. Dla jak największej precyzji pobierania prób zleciliśmy to zadanie rzeczoznawcy z niezależnej firmy przeprowadzającej badania.
  2. Próbki zostały zapakowane we wcześniej opisane woreczki samoplombujące, aby ziarno do momentu zbadania było dobrze zabezpieczone.
  3. Dokładne, kilkukrotne wymieszanie całego pobranego ziarna przed zapakowaniem miało je w jak największym stopniu ujednolicić. Każda próbka musiała być taka sama.
  4. Łącznie powstało 20 powtórzeń dokładnie tej samej próbki. Każde powtórzenie to 2 opakowania.
  5. Próbka gotowa do wysyłki. Takie przesyłki trafiły do punktów w całym kraju.

Nie wszystkie skupy przesłały wyniki, ale te, które otrzymaliśmy zestawiliśmy w tabeli.

Jak wypadły badania podstawowych parametrów mających wpływ na cenę? Czy zawartość białka, liczba opadania i gęstość wszędzie były takie same czy może różniły się między sobą?

Wyniki są zaskakujące!

Żeby je poznać musisz przeczytać artykuł w najnowszym, kwietniowym wydaniu „top agrar Polska”. Nie możesz go przegapić!

Nie masz jeszcze prenumeraty? Zapoznaj się z naszą ofertą!

jd, fot. Sierszenska

Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 20:34