StoryEditor

Karpie na świąteczny stół w sprzedaży

Polska jest liderem w produkcji karpia w Europie, a Opolszczyzna na trzecim miejscu w kraju, gdzie jest ponad trzy tysiące hektarów stawów hodowlanych.
19.12.2019., 13:12h
Już zakończyły się trwające kilka tygodni jesienne odłowy karpi. Teraz ryby czekają w magazynach na odbiorców. Wysokie temperatury i susza spowodowały, że w wielu stawach hodowlanych latem brakowało wody. To spowodowało mniejszy przyrost masy ryb. Podaż jednak nie zmalała, bo w niektórych gospodarstwach rybackich na sprzedaż są karpie jeszcze z ubiegłego roku. Jest jednak problem, bo niektóre supermarkety wycofały się ze sprzedaży żywej ryby.

Odwiedziliśmy jednego z dwóch największych producentów karpia w województwie opolskim - Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie. Rozmawialiśmy z Krzysztofem Żmudą - ichtiologiem Gospodarstwa Rybackiego Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Jakubem Roszukiem - prezesem Lokalnej Grupy Rybackiej ,,Opolszczyzna”.

ZOBACZ FILM!

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 06:15