Jesteś w strefie Premium
Mała rzeźnia w gospodarstwie? Będą nowe przepisy!
Resort rolnictwa proponuje przepisy dzięki, którym będzie możliwe funkcjonowanie małych rzeźni, które będą działały w …gospodarstwach rolnych. Prawo do uboju w nich zwierząt będzie miał właściciel gospodarstwa oraz rolnicy z tego samego powiatu.
W projektowanym rozporządzeniu proponuje się wprowadzenie specjalnych przepisów dla rzeźni o małej zdolności produkcyjnej położonych na terenie gospodarstw, które nazwano „rzeźniami rolniczymi”. W stosunku do nich będą obowiązywały obniżone wymagania sanitarno-weterynaryjne.
W „rzeźniach rolniczych” mają być poddawane ubojowi zwierzęta będące własnością rolnika prowadzącego rzeźnię, a także zwierzęta rolników, których gospodarstwa są położone w tym samym powiecie, w którym usytuowana jest ta rzeźnia. W projekcie proponuje się, aby rolnicy mogli dokonywać uboju zwierząt gospodarskich kopytnych, drobiu i zajęczaków oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w tym ptaków bezgrzebieniowych, a także dodatkowo rozbioru mięsa pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt.
Resort rolnictwa chce też wprowadzić ograniczenia ilościowe dla „rzeźni rolniczych” poprzez określenie maksymalnej rocznej liczby ubijanych:
Ubijać może gospodarz i jego sąsiedzi
W „rzeźniach rolniczych” mają być poddawane ubojowi zwierzęta będące własnością rolnika prowadzącego rzeźnię, a także zwierzęta rolników, których gospodarstwa są położone w tym samym powiecie, w którym usytuowana jest ta rzeźnia. W projekcie proponuje się, aby rolnicy mogli dokonywać uboju zwierząt gospodarskich kopytnych, drobiu i zajęczaków oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w tym ptaków bezgrzebieniowych, a także dodatkowo rozbioru mięsa pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt.
Ograniczenia ilościowe w uboju zwierząt
Resort rolnictwa chce też wprowadzić ograniczenia ilościowe dla „rzeźni rolniczych” poprzez określenie maksymalnej rocznej liczby ubijanych:
- świń o wadze powyżej 15 kg - 2 190 sztuk rocznie,
- drobiu - 9 125 sztuk rocznie,
- bydła poniżej 3 miesięcy - 365 sztuk rocznie.
Ubój zwierząt będzie zgodny z przepisami i pod kontrolą
„Rzeźnie rolnicze” będą charakteryzowały się mała zdolnością produkcyjną, bez możliwości prowadzenia intensywnego uboju zwierząt. Ministerstwo rolnictwa chce obniżyć w nich wymagania weterynaryjno-sanitarne tak, aby mogły one działać tylko z jednym pomieszczeniem i zapewnia, że wszystko będzie bezpieczne i zgodne z unijnymi przepisami.„Nawet w tak niedużych rzeźniach, przy bardzo dobrej organizacji pracy możliwe jest zapewnienie bezpieczeństwa produkowanej żywności” - napisał w uzasadnieniu rozporządzenia resort rolnictwa, którego zdaniem projektowane przepisy „powinno przyczynić się do wyrównania konkurencyjności małych rzeźni położonych na terenie gospodarstw w stosunku do rzeźni prowadzących ubój na dużą skalę, wprowadzających mięso na rynek unijny”. wk
Fot. Sierszeńska
Fot. Sierszeńska
Przeczytaj również
brojlerybydło mięsnedróbkozykrowymała rzeźniamałe gospodarstwaMRiRWowceprawoprzepisyrzexniarzeźnie rolniczeSejmświnietucznikiubój gospodarczyubojniaubój w gospodarstwieubój zwierzątzwierzęta hodowlane