StoryEditor

Meksyk nie chce kukurydzy GMO w żywności. Spór z USA zaostrza się

Spór o bariery handlowe dla genetycznie modyfikowanej kukurydzy między Stanami Zjednoczonymi a Meksykiem wkracza w kolejną rundę. Czy USA utraci ważny rynek zbytu?
30.08.2023., 12:08h
Jak ogłosiła w zeszłym tygodniu reprezentantka ds. handlu USA Katherine Tai, na wniosek Waszyngtonu w ramach umowy USA-Meksyk-Kanada (USMCA) powołana zostanie komisja ds. rozstrzygania sporów.

Powodem nieporozumień między dwoma krajami – Stanami Zjednoczonymi i Meksykiem – są planowane przez Meksyk ograniczenia w stosowaniu kukurydzy GMO, między innymi w tortillach i ciastach. Co więcej, w przyszłości rząd tego kraju chce stopniowo zastępować kukurydzę GMO we wszystkich produktach spożywczych i paszowych, aby przyczynić się do zachowania różnorodności odmian. Pierwotnie kukurydza GMO miała zostać zakazana wyłącznie w paszach dla zwierząt i do użytku przemysłowego od lutego 2024 roku. 

Poprzez powołanie komisji ds. rozstrzygania sporów konflikt między Meksykiem a USA osiąga nowy punkt kulminacyjny. Krok ten, który wydaje się być ostatecznym, został poprzedzony konsultacjami technicznymi, które, przynajmniej z punktu widzenia Waszyngtonu, nie przyniosły pożądanych rezultatów. Stany Zjednoczone chcą zachować w całości jeden z najważniejszych rynków zbytu dla kukurydzy GMO. 

Spór toczy się od miesięcy

Już pod koniec czerwca ...
Pozostało 62% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. maj 2024 07:12