Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Producenci świń bronią dobrego imienia polskiej wieprzowiny

10.09.2019

Drukuj

Producenci świń bronią dobrego imienia polskiej wieprzowiny

Artykuł dostępny

Stanowisko Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej to efekt zarzutów jakie przedstawiło dwóch działaczy rolniczych: Marcin Bustowski oraz Krzysztof Tołwiński, którzy kandydują obecnie do Sejmu. W domowy sposób wykonali oni amatorskimi urządzeniami badania, w których „udowodnili”, że w polskim mięsie przekraczane są wielokrotnie normy np. azotynów i azotanów. Zdaniem M. Bustowskiego to dowód, że w Polsce nie istnieje system bezpieczeństwa żywności, a konsumenci są truci. Przeciwko takiem twierdzeniom protestował już resort rolnictwa oraz przemysł mięsny. Teraz głos zabrali sami rolnicy.

r e k l a m a

Przypomnieli oni, że produkcja wieprzowiny w Polsce stanowi 12% produkcji rolno-spożywczej o wartości 100 mld złotych. „Pomimo problemów strukturalnych oraz wieloletnich zaniedbań, które doprowadziły do spadku krajowego pogłowia świń i wzrostu importu, branża produkcji wieprzowiny należy do najważniejszych sektorów krajowego rolnictwa - napisał w komunikacie Aleksander Dargiewicz z KZPPTCh.

Zwrócono również uwagę, że polscy hodowcy trzody chlewnej funkcjonują unijnym rynku, który charakteryzuje się wysoką nadpodażą. Jej skutkiem jest silna konkurencja podmiotów produkujących wyroby wieprzowe zarówno na rynku wspólnotowym jak i na rynkach trzecich. - Jednym z najważniejszych warunków utrzymania się produktów na rynku żywności jest ich jakość. Nawet drobne potknięcia dotyczące jakości mięsa wieprzowego mogą wyeliminować ich producentów z rynku - zauważył A. Dargiewicz.

Polecany artykuł

Żywność podrożeje. Szczególnie mięso, mleko i jaja

KZPPTCh przypomniał również, że konsumenci z roku na rok przywiązują coraz większą uwagę do jakości nabywanych produktów wieprzowych, a odpowiedzialność za to spoczywa na producencie, który zobowiązany jest do wprowadzenia odpowiednich systemów bezpieczeństwa żywności nadzorowanych przez odpowiednie służby. Kraje członkowskie Unii Europejskiej mają wspólny standard bezpieczeństwa żywności gwarantujący konsumentowi, że nabywana przez niego żywność nie stwarza zagrożenie dla jego zdrowia. - W odniesieniu do wieprzowiny prawo żywnościowe obejmuje m. in. produkcję żywca wieprzowego i pasz, zasady leczenia zwierząt oraz przetwórstwo. Przedsiębiorstwa produkujące wieprzowinę są zobowiązane do monitorowania jakości produkowanej wieprzowiny na wszystkich etapach produkcji. Urzędową kontrolę przestrzegania zasad bezpieczeństwa sprawują powołane do tego służby państwowe. Za naruszenie obowiązków związanych z produkcją żywności odpowiedzialność ponoszą producenci - przypomniał Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.

W przypadku produkcji wieprzowiny funkcjonują takie systemy jak:
- HACCP
- ISO (9000 i 22000)
- Pork Quality System (PQS),
- QAFP (Quality Assurance for Food Products),
- “Jakość Tradycja”.
Obejmują one wszystkie etapy produkcji od pola do stołu, w tym dobór ras, produkcje pasz, dobrostan zwierząt, ubój, przetwórstwo i dystrybucję, gwarantując bezpieczeństwo produktów wieprzowych. Przestrzeganie wymagań systemów jakościowych kontrolowane jest przez niezależne akredytowane podmioty.

Krajowego Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej zauważył, że obecnie krajowy sektor wieprzowiny stoi przed poważnymi zagrożeniami taki jak rozwój ASF, rozdrobniona struktura produkcji żywca wieprzowego, opory społeczne przed nowymi inwestycjami, uzależnienie produkcji krajowej od importu prosiąt. Kłopotów jest więc wystarczająco dużo, aby fundować sobie kolejne
- Byliśmy słusznie oburzeni na nieuczciwą konkurencję ze strony Czech, które rozpętały nieuzasadnioną kampanię medialną na temat szkodliwości polskiej żywności. Obecnie ze zdumieniem obserwujemy dyskusję na temat rzekomej szkodliwości polskiej wieprzowiny w mediach krajowych. Trwa kampania wyborcza i kandydaci do parlamentu chcą za wszelką cenę zwrócić na siebie uwagę, wykorzystując nieprawdziwe argumenty naruszające dobre imię branży. A przecież rynek mięsa jest niezwykle wymagającym rynkiem. Każdy wywołany nawet najdrobniejszy kryzys w sektorze wywołuje ogromne reperkusje ekonomiczne i wizerunkowe, które są trudne do odwrócenia - podsumował Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.    wk

Polecane dla Ciebie:

article icon

XX Dzień kukurydzy w Łosiowie. Jak radzić sobie w czasie suszy?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody