StoryEditor

Turcję po latach zaatakowała ptasia grypa

Turcja potwierdziła wystąpienie dwóch ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy (HPAI) w miejscowości Ikizciler i Moralilar. Były także niepotwierdzone doniesienia o kolejnych ogniskach w sąsiadujących prowincjach.
03.07.2015., 13:07h

Wysoce zjadliwa i śmiertelna dla drobiu ptasia grypa (HPAI) została odkryta w Ikizciler w kwietniu 2015. Jest to pierwsze potwierdzone ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków w Turcji od 2008 roku, kiedy to ostatni raport końcowy został opublikowany w Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) deklarujący jednocześnie, że Turcja jest krajem wolnym od wysoce zjadliwej ptasiej grypy. W okolicach ogniska została wyznaczona strefa ochronna. Jest tam prowadzony szczególny nadzór. W promieniu około 3 km zlikwidowano stada drobiu. Wszystkie gospodarstwa posiadające drób przydomowy zostały oczyszczone i dezynfekowane zaraz po tym, jak przeprowadzono wybicie stada. Natomiast w promieniu 10 km prowadzone są działania monitorujące.

11 maja 2015 r został wykryty nowy przypadek HPAI w prowincji Balikesir (Edincik). Przypadek ten został także potwierdzony przez tamtejsze ministerstwo rolnictwa. Tam również zostały wyznaczone odpowiednie strefy ochronne, a gospodarstwa po likwidacji stad oczyszczone i zdezynfekowane. Według urzędników, liczba odstrzelonych tam zwierząt wynosi 70 tys. sztuk (a całkowita populacja drobiu w tym regionie wynosiła 1,2 mln).

Potem 18 maja br. odnotowano ​​nowy przypadek wysoce zjadliwej ptasiej grypy w gospodarstwie w miejscowości Moralilar (w prowincji Manisa). I tutaj także podjęto analogiczne działania ochronne. Prowincja Manisa jest regionem bardzo znaczącym pod względem produkcji drobiu w Turcji, ponieważ znajduje się tam około 1800 gospodarstw zajmujących się hodowlą kur niosek, brojlerów oraz indyków. Ogółem fermy gromadziły 65 mln sztuk drobiu.

W obszarach dotkniętych chorobą zostały przeprowadzone protokoły bezpieczeństwa biologicznego i wdrożone instrukcje postępowania. Jednak mimo to, lokalne media donoszą o kolejnych niepotwierdzonych oficjalnie przypadkach w sąsiadujących prowincjach.

Sektor drobiu jest wysoce rozwinięty w regionie Morza Egejskiego, i to właśnie w prowincjach, gdzie wykryto ogniska. Po zgłoszeniu ognisk choroby, Irak i Izrael zaprzestał przywozu drobiu i produktów drobiowych z Turcji. Na chwilę obecną trwają negocjacje z Irakiem. Póki co, restrykcji importowych nie wprowadziła jeszcze Rosja, która kontynuuje import drobiu i produktów drobiowych z zakładów uznanych za wolne od wysoce zjadliwej grypy ptaków.  ag

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. październik 2024 15:39